Θα χρειαστείτε

1 κιλό σπανάκι
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
300 γρ.ψιλοκομμένα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού μυρώνια φρέσκα
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
300 γρ.ψιλοκομμένες καυκαλήθρες
2 ψιλοκομμένα πράσα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι
λίγο
2 – 3 κ.σ. ξίδι
λίγο ελαιόλαδο

Οδηγίες

Ετοιμάζετε μια σφιχτή ζύμη με το αλεύρι, το αλάτι λίγο χλιαρό νερό και το ξίδι. Ζυμώνετε πολύ καλά τα υλικά και χωρίζετε τη ζύμη σε 6 κομμάτια. Πλάθετε στρογγυλές πιτούλες και ενώνετε πρώτα τις 3 πιτούλες, τοποθετώντας τη μία πάνω στην άλλη αφού τις αλείψετε με λάδι.

Πιέζετε να ενωθούν οι πίτες καλά και τις ανοίγετε σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη. Κάνετε άλλο ένα χοντρό φύλλο με τις υπόλοιπες πιτούλες.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: βάζετε τα χόρτα όλα μαζί σε μια λεκάνη και τα πασπαλίζετε με αλάτι. Ανακατεύετε καλά και παίρνετε μικρές ποσότητες από τα χόρτα και τις στύβετε καλά.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα χόρτα μέχρι να μαραθούν καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε.

Στρώνετε σε ορθογώνιο ταψί το πρώτο φύλλο ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά. Απλώνετε τη γέμιση και καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο. Διπλώνετε τις άκρες και ρίχνετε λίγο λάδι από πάνω. Ψήνετε την πίτα 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Το μυστικό
Μπορείτε να κάνετε και με έτοιμο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο φύλλο.

 

omorfamystika.gr