Αποκορύφωμα της μεγαλοβδομαδιάτικης νηστείας αποτελεί το «μενού» της Μ. Παρασκευής, όπου όχι μόνο επιλέγονται νηστίσιμες τροφές, αλλά χρησιμοποιείται και στα φαγητά άφθονο ξύδι, ως ένδειξη της πίστης στον Χριστό που του έδωσαν να πιει ξύδι.

Μερικά από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της Μ. Παρασκευής είναι η φακή με μπόλικο ξύδι.

Υλικά

500 γρ. φακές

3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα καρότα ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 φύλλα δάφνης

Αλάτι, πιπέρι

3/4 φλ. ελαιόλαδο

1/4 φλ. ξίδι

2 κ. σ. αλεύρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεπλύνετε τις φακές καλά με κρύο νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο.

Προσθέστε τις φακές, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε 2 λίτρα νερό και αφήστε τις να βράσουν μέχρι οι φακές να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια και αφού προσθέστε το ελαιόλαδο, έχετε δύο επιλογές. Είτε να διαλύσετε το αλεύρι στο ξίδι και να περιχύσετε το υγρό αυτό μείγμα στις φακές, είτε να ρίξετε μόνο ξίδι.

Καλή απόλαυση!