Κυπριακό χριστουγεννιάτικο κέικ από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

200 γρ. με διάφορα γλυκά του κουταλιού (καρυδάκι, νεράντζι, κυδώνι, κεράσι, σύκο)
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
5 αυγά
80 γρ. καστανή ζάχαρη
170 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
½ ποτηράκι του καφέ κονιάκ ή μπράντυ
50 γρ. χαρουπόμελο
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
50 γρ. σταφυδάκια
150 γρ. αμύγδαλα / φουντούκια / καρύδια, ελαφρά θρυμματισμένα
100 ml γάλα
50 γρ. ινδοκάρυδο, τριμμένο
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. τζίντζερ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σε σκόνη
1 κ.γ. ανθόνερο
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για την επικάλυψη

200 γρ. ζάχαρη άχνη
2 σταγόνες λεμόνι
2 κ.σ. ανθόνερο
2-3 κ.σ. χλιαρό νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης

Από την προηγούμενη μέρα πλένουμε τα γλυκά του κουταλιού για να φύγει το σιρόπι. Αφού στεγνώσουν τα κόβουμε σε κομματάκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Σε ένα μπολ αλευρώνουμε τα γλυκά μας χρησιμοποιώντας 150 γρ. από το αλεύρι μας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη, την μαργαρίνη, το κονιάκ ή το μπράντυ, το χαρουπόμελο, το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι, τα σταφυδάκια, τους ξυρούς καρπούς το γάλα, το ινδοκάρυδο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας, το ανθόνερο και στο τέλος το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Τα αφήνουμε να χτυπηθούν λίγο και ρίχνουμε και τα αλευρωμένα γλυκά μας.
Τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Σ ε μία αλευροβουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα με τρύπα (20 εκ.) για κέικ ρίχνουμε όλο μας το μείγμα.(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμα με ότι σχήμα θέλουμε).
Το ψήνουμε για 1-1 ½ ώρα στο φούρνο.
Μόλις είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την επικάλυψη

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, το λεμόνι, το ανθόνερο και το χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε την επικάλυψη και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί. Αν θέλουμε το στολίζουμε με χριστουγεννιάτικα στολίδια ή ζαχαρωτά.

 

akispetretzikis.com