Ψυχογενής Ανορεξία

Ψυχογενής Ανορεξία είναι ένα είδος διατροφικής διαταραχής που συνηθίζεται και στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Τα πιο συχνά περιστατικά είναι κυρίως κατά την περίοδο της εφηβείας.

-Το αντίκτυπο της ανορεξίας στις γυναίκες είναι τουλάχιστο 3 μήνες αμηνόρροια και στους άνδρες προβλήματα στις αναπαραγωγικές λειτουργίες.

-Τα άτομα που έχουν ψυχογενή ανορεξία συνήθως έχουν πρόβλημα με το βάρος τους και ανησυχούν υπερβολικά ακόμα και αν αυτό είναι φυσιολογικό ή κάτω από το κανονικό και επιδιώκουν με κάθε δυνατό τρόπο απώλεια βάρους.

-Πολλές φορές ακολουθούν εξαντλητική γυμναστική και πολύ αυστηρές δίαιτες, κάποιοι χρησιμοποιούν καθαρτικά, διουρητικά και προκαλούν στον εαυτό τους εμετό για την απώλεια θερμίδων.

-Αυτά τα άτομα έχουν λανθασμένη αντίληψη για το σώμα τους, νομίζοντας ότι είναι υπέρβαρα ή κάποια μέρη του σώματος τους ότι είναι πιο μεγάλα από το κανονικό και δεν αποδέχονται τις επιπτώσεις τις απώλειας βάρους. 

-Χρειάζονται υπερβολική υποστήριξη από τους ειδικούς και συγκεκριμένα συνεργασία μεταξύ ειδικού ιατρού, ψυχιάτρου, διαιτολόγου και ψυχολόγου.

-Για να βοηθήσετε ένα άτομο με ψυχογενή ανορεξία από το σπίτι, θα πρέπει να ενθαρρύνετε το άτομο να ζητήσει βοήθεια από κάποιο επαγγελματία και να είστε προετοιμασμένοι για άρνηση. Δείξετε τη απαιτούμενη κατανόηση και ενδιαφέρον. Δώστε σε αυτό το άτομο όση υποστήριξη χρειάζεται χωρίς να το κατηγορείτε και να το επικρίνετε. Μην ξεχνάτε πως συνήθως τα άτομα αυτά έχουν έντονο φόβο πως θα πάρουν κιλά.

-Ενημερωθείτε για τις διατροφικές διαταραχές και να έχετε υπομονή. Να αποφύγετε να μιλάτε συνεχώς για το πρόβλημα και δώστε έμφαση στα θετικά μιας υγιεινής και γεμάτης από ενεργεία ζωής.

-Οι ειδική θα συμβάλουν στο θέμα ψυχολογίας, θεραπείας και διατροφής, έτσι ώστε σταδιακά να βελτιωθεί και στο τέλος να θεραπευτεί από την ψυχογενή ανορεξία.