Το καλοκαιράκι είναι εδώ, για πολλούς η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου. Όλα ζωντανά, όλα με περισσότερη ενεργεία και διάθεση. Καλό θα είναι να προσέξουμε πως θα ενισχύσουμε την ενέργεια των παιδιών μας. Την καλοκαιρινή περίοδο τα παιδιά κουράζονται περισσότερο λόγω του ότι οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού (θάλασσα, βουνό, πάρκο) είναι περισσότερες. Παράλληλα του ότι τα παιδιά ζουν πιο έντονα, μαθαίνουν και πολλά καινούργια πράγματα. Με την ευκαιρία των κλειστών σχολείων  και του μειωμένου δύσκολου προγράμματος που επιβάλει η περίοδος των σχολείων θα μπορούσαμε να τα διδάξουμε για πιο σωστές διατροφικές επιλογές. Κάποια παιδιά τρώνε περισσότερο ανεξέλεγκτα επειδή αργούν να ξυπνήσουν το πρωί ή είναι πιο πολλές ώρες ξύπνιοι την μέρα με πιο πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις. Για αυτό το λόγω πολλά παιδιά αυξάνουν το βάρος τους. Καλό θα είναι να τα βοηθήσουμε να έχουν ένα σωστό πρόγραμμα.. Η πραγματικότητα είναι ότι το σώμα κατά τους μήνες του καλοκαιριού καταναλώνει γρηγορότερα τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και έτσι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι ευκολότερη.

            Οι υδατάνθρακες είναι προτιμότερο να είναι σύνθετοι και κυρίως ολικής αλέσεως δημητριακά, ψωμί, ρύζι. Επίσης καλή πηγή υδατανθράκων είναι τα φρούτα τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες και φρέσκες ποσότητες το καλοκαίρι.

            Η κατανάλωση των πρωτεϊνών είναι καλύτερα να είναι από φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, λευκό κρέας (κοτόπουλο) και όσπρια. Το κόκκινο κρέας θα πρέπει να περιοριστεί σε μια φορά ή και λιγότερο την εβδομάδα και αυγά 2-3 φορές την βδομάδα για παιδάκια 5 ετών και άνω.

            Τα λίπη πρέπει να είναι κυρίως από το ελαιόλαδο, τo όποιο είναι ακόρεστο (καλό) λίπος, πλούσιο σε Ω3-6 λιπαρά οξέα. Το κορεσμένο λίπος που προέρχεται από γλυκά, κόκκινο κρέας και φαστ φουντ είναι καλό να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Τα παιδιά θα πρέπει να μπαίνουν στο νερό (θάλασσα, πισινά) όταν έχει τελειώσει η διαδικασία της πέψης, η οποία είναι 3-4 ώρες μετά το γεύμα. Ένα γεύμα πλήρες ή που περιέχει κρέας χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να χωνευτεί.

 

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές

– Ένα πολύ σημαντικό συστατικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η επαρκή κατανάλωση νερού. Το νερό εμποδίζει την αφυδάτωση και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Για παιδιά η δοσολογία είναι περίπου 1 λίτρο την μέρα.

-Μην ξεχνάτε ένα καλό πλούσιο πρόγευμα ειδικά το καλοκαίρι που η θερμοκρασία είναι αυξημένη (γάλα με δημητριακά ή γάλα με 2 φρυγανιές και τυρί).

-Ενδιάμεσα των γευμάτων δίνεται στα παιδιά σας φρέσκα φρούτα. 

-Κοτόπουλο ή κρέας χωρίς λίπος να είναι περίπου 2-3 φορές την βδομάδα.

-Όσπρια 2-3 φορές την βδομάδα

-Ψάρι 2 φορές την βδομάδα

-Πάντοτε να συνοδεύεται σαλάτα στα κυρίως γεύματα.

-Παγωτό ή γλυκά 2 φορές την βδομάδα.

-Καθημερινά καλοκαιρινά παιχνίδια για αύξηση της δραστηριότητας!!!

-ΝΕΡΟ, ΝΕΡΟ, ΝΕΡΟ!!!