Της Μαρί Τερέζ Φραντζιά

Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα ρόφημα που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Λέγεται πως το έπιναν από τον καιρό του μεσαίωνα και ότι τότε θεωρείτο μάλιστα ως πιο αριστοκρατικό από το αγελαδινό το γάλα. Πρόκειται εξ’ άλλου για ένα απλό και φυσικό προϊόν το οποίο παράγεται από αλεσμένα αμύγδαλα και νερό.

Τα τελευταία χρόνια το γάλα αμυγδάλου έχει κάνει την επιστροφή του και είναι πολλοί που το επιλέγουν αντί του ζωικού γάλακτος. Όπως το ζωικό γάλα, μπορούμε να το πιούμε μόνο του αλλά και να το συνδυάσουμε πολύ ωραία με τον καφέ, τα smoothies, τα δημητριακά και το τσάι. Το γάλα αμυγδάλου πλέον χρησιμοποιείται ακόμη και στα παγωτά, στα γλυκά και σε διάφορες άλλες συνταγές.

Ας εξετάσουμε λοιπόν κάποια από τα οφέλη που αυτό το γάλα μπορεί να μας προσφέρει:

  1. Χαμηλό σε θερμίδες. Το γάλα αμυγδάλου είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Ένα φλυτζάνι περιέχει μόνο 60 θερμίδες περίπου (σε αντίθεση με τις 146 θερμίδες που περιέχει ένα φλυτζάνι πλήρους αγελαδινού γάλακτος). Προσοχή όμως, αυτό ισχύει μόνο για τις ποικιλίες γάλακτος αμυγδάλου που δεν περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη. Είναι καλό να συμβουλευόμαστε την ετικέτα του προϊόντος για να βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχει οποιαδήποτε επιπρόσθετη ζάχαρη.

 

  1. Φυσική χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το γάλα αμυγδάλου (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και η κατανάλωση του δεν αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο χαμηλός γλυκαιμικός του δείκτης σημαίνει πως το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες που θα πάρει από το γάλα αμυγδάλου και δεν θα τους αποθηκεύσει σαν λίπος. Επίσης, τα πιο πάνω καθιστούν το γάλα αμυγδάλου ένα κατάλληλο προϊόν για πρόσωπα που πάσχουν από διαβήτη ή των οποίων η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ως προδιαβητική.

 

  1. Δεν περιέχει λακτόζη. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη (βασικό σάκχαρο του ζωικού γάλακτος). Εκτιμάται πως επηρεάζει μέχρι και 75% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει λακτόζη και έτσι είναι κατάλληλο υποκατάστατο του ζωικού γάλακτος για άτομα που έχουν αυτές τις δυσανεξίες. Επίσης, το γεγονός πως δεν περιέχει λακτόζη σημαίνει πως είναι και πιο εύκολη η χώνεψή του.

 

  1. Κατάλληλο για χορτοφάγους και vegans. Νοουμένου ότι το γάλα αμυγδάλου είναι πλήρως φυτικό, είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και vegans οι οποίοι αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

  1. Φυσικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Ένα φλυτζάνι γάλακτος αμυγδάλου περιέχει περίπου (ανάλογα με την μάρκα) το 49% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, έχει προστατευτική δράση πάνω στην επιδερμίδα μας, διατηρώντας την λαμπερή, βοηθά στην προστασία εναντίον ορισμένων καρκίνων (π.χ. καρκίνο του προστάτη), μπορεί να βελτιώσει την νοητική μας απόδοση και δρα ευεργετικά για άτομα που πάσχουν από αλτσχάιμερς.

 

  1. Διατηρεί τα οστά δυνατά και γερά. Παρόλο που στη φυσική του μορφή το γάλα αμυγδάλου είναι φτωχό σε ασβέστιο, αρκετές ποικιλίες που πωλούνται στην αγορά είναι εμπλουτισμένες με αυτό το πολύτιμο στοιχείο καθώς και με βιταμίνη D Ένα φλυτζάνι τέτοιου γάλακτος αμυγδάλου περιέχει από 25% μέχρι και 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου και περίπου 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D συνεργάζονται για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Τέτοια προϊόντα γάλακτος αμυγδάλου συνεισφέρουν λοιπόν στην πρόληψη από την οστεοπόρωση, ειδικά για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, σημειώνεται πως η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί και με τη μυϊκή αδυναμία, τις αυτοάνοσες ασθένειες και την καρδιοπάθεια.

 

  1. Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδίας. Οι πλούσιες ποσότητες ακόρεστων λιπαρών που περιέχει και η απουσία κορεσμένων λιπαρών συντείνουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στο γάλα αμυγδάλου (βλ. σημείο 5 πιο πάνω) συμβάλλει και αυτή στην καλή υγεία της καρδίας εφόσον έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα επίπεδα οξείδωσης της LDL χοληστερόλης («κακή χοληστερόλη»).

 

  1. Είναι νόστιμο και συνδυάζεται εύκολα. Η απαλή και κρεμώδης γεύση του μας επιτρέπει να το συνδυάζουμε εύκολα και ποικιλοτρόπως. Μπορούμε για παράδειγμα να το συνδυάσουμε με κακάο για ένα ζεστό απογευματινό ρόφημα, με μέλι για ένα καταπραϋντικό ποτό πριν κοιμηθούμε ή ακόμη ως μέρος ενός θρεπτικού smoothie.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το γάλα αμυγδάλου είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο του ζωικού γάλακτος για τους vegans, χορτοφάγους, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και γενικά για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πίνουν ζωικό γάλα. Προσοχή όμως, το γάλα αμυγδάλου έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες απ’ ότι το ζωικό γάλα. Αν θα αντικαταστήσετε το ζωικό γάλα με γάλα αμυγδάλου θα πρέπει να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές.

Το γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, εύπεπτο και αποτελεί μία εξαιρετική προσθήκη σε μία υγιεινή διατροφή. Απολαύστε το και συνδυάστε το με πολλούς υγιεινούς και δημιουργικούς τρόπους.

Μαρί Τερέζ Φραντζιά, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, B.Sc., R.D.