Όταν αποφασίζουμε να χάσουμε τα «περιττά» κιλά, θέλουμε η απώλεια αυτή να είναι ταχύτατη. Και τελικά μπαίνουμε συνήθως στη διαδικασία υιοθέτησης διαφόρων «διάσημων» διατροφικών πλάνων που πολλές φορές φημολογείται ότι ακολουθούνται και από μεγάλους stars.

Πόσο αληθινά είναι όμως τα αποτελέσματα και, κυρίως, πόσο ασφαλής μπορεί να είναι μια τέτοια δίαιτα;

ΔΙΑΙΤΑ ΑΤΚΙΝΣ

Η πιο διάσημη από όλες με εκατομμύρια «οπαδούς» σε όλο τον κόσμο. Στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι το λίπος «καίγεται» με λίπος. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1970 και πήρε το όνομά της από τον γιατρό που τη δημιούργησε, τον Δρ. Άτκινς. Στηρίζεται στο σκεπτικό ότι το συσσωρευμένο λίπος οφείλεται στην υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση υδατανθράκων. Γι’ αυτό και σε αυτήν τη δίαιτα απαγορεύονται οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως γλυκά, πατάτες, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια. Η έλλειψή τους οδηγεί τον οργανισμό στο να «κάψει» το συσσωρευμένο λίπος που υπάρχει.

Τι επιτρέπεται: κρέας, αβγά, τυριά, πουλερικά, ψάρια αλλά κάποια λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι και λιπαρά όπως βούτυρο, λάδι, κρέμα γάλακτος.

Τι απαγορεύεται: ψωμί, ρύζι, πατάτες, φρούτα, κάποια λαχανικά, όπως παντζάρια και αρακάς και γαλακτοκομικά.

Πλεονεκτήματα: Το βασικότερο πλεονέκτημά της είναι ότι μπορεί κάποιος να χάσει βάρος μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Οι πρωτεΐνες ικανοποιούν καλύτερα το αίσθημα κορεσμού.

Μειονεκτήματα: είναι ανεπαρκής σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες C και D, φυλλικό οξύ και ασβέστιο. Είναι πιθανό η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών και λίπους να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αφυδάτωση, ακόμη και μείωση της πνευματικής απόδοσης ή ακόμα και νευρικότητα. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να την ακολουθήσει κάποιος που εργάζεται πνευματικά. Επίσης μπορεί να προκληθούν πονοκέφαλοι, πόνοι στις αρθρώσεις και είναι απαγορευτική για όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμη, μετά το τέλος της δίαιτας το άτομο μπορεί εύκολα να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε -και πολλές φορές και περισσότερα.

ΔΙΑΙΤΑ ΜΠΕΒΕΡΛΙ ΧΙΛΣ

 

Πρόκειται για μια πολύ αυστηρή δίαιτα, που δύσκολα εφαρμόζεται και έχει αμφίβολα αποτελέσματα. Προσφέρει περίπου 900-1.000 θερμίδες την ημέρα με 90-95% υδατάνθρακες, κυρίως φρούτα, και 5% πρωτεΐνες.

Τι επιτρέπεται: Πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελάχιστο άπαχο κρέας.

Τι απαγορεύεται: Αλάτι, ζάχαρη, λίπη, πρωτεΐνες (κρέας, αβγά).

Πλεονεκτήματα: Η απώλεια βάρους.

Μειονεκτήματα: Καταπονεί τον οργανισμό και προκαλεί διάρροιες. Υστερεί σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

ΔΙΑΙΤΑ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Στηρίζεται στη θεωρία ενός ομοιοπαθητικού γιατρού, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ομάδα αίματος έχει σχέση με διάφορες ασθένειες και για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία θα πρέπει να επιλέγονται τροφές «συμβατές» με την ομάδα αίματος. Σύμφωνα με τον εμπνευστή, για κάθε ομάδα αίματος υπάρχουν τροφές «κατάλληλες» και «ακατάλληλες».

Τι επιτρέπεται-Τι απαγορεύεται: Σχετίζεται με την ομάδα αίματος. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος 0 μπορούν να τρώνε κρέας και να αποφεύγουν τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά. Όσοι έχουν ομάδα αίματος Α θα πρέπει να τρώνε λαχανικά και να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. Στην ομάδα Β μπορούν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας και ψάρια, όχι όμως κοτόπουλο και όσοι ανήκουν στην ομάδα ΑΒ, μπορούν να τρώνε συνδυασμό όλων των τροφών.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα: Αμφίβολη ακόμη και η απώλεια βάρους.

Εμφανίζει πολλά επιστημονικά κενά και πολλοί επιστήμονες εφιστούν την προσοχή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα διαιτολόγιο από το οποίο απουσιάζει η ισορροπία και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Έχει ελλείψεις σε συστατικά όπως μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία.

ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΛΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑΣ

Εφαρμόστηκε κυρίως σε ασθενείς όπου απαιτούνταν άμεση απώλεια σωματικού βάρους (κυρίως καρδιοπαθείς προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργείο). Στηρίζεται σε μία σούπα η οποία έχει ως κύριο συστατικό της το λάχανο και περιέχει επίσης κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες.

Τι επιτρέπεται: Η παραπάνω σούπα και φρούτα, λαχανικά, κρέας σε ποσότητες και μέρες που ορίζει η δίαιτα.

Τι απαγορεύεται: Ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, λάδι, πατάτες κ.ά.

Πλεονεκτήματα: Μεγάλη απώλεια βάρους.

Μειονεκτήματα: Η μεγάλη απώλεια βάρους γίνεται απότομα λόγω πολύ μεγάλης απώλειας υγρών από το σώμα και τα κιλά επανέρχονται σχεδόν αμέσως. Είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και προκαλεί ατονία, κόπωση, υπνηλία, αναιμία.

thepressroom.gr