Γνωρίζατε ότι το να μαγειρεύετε τα λαχανικά σας σωστά είναι τόσο σημαντικό όσο και η κατανάλωσή τους για την υγεία σας; Ανάλογα με το είδος του σκεύους, τη μέθοδο, το λάδι και τα καρυκεύματα που χρησιμοποιείτε για να τα μαγειρέψετε θα καταλήξετε με ένα πεντανόστιμο αλλά μετά βίας θρεπτικό φαγητό ή με ένα γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και γεύση.

Σε αυτό το άρθρο θα σας αποκαλύψουμε ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα οφέλη των λαχανικών εύκολα ακολουθώντας μερικά απλά βήματα. Πώς λοιπόν μαγειρεύονται σωστά τα λαχανικά;

Τι λάδι χρησιμοποιώ;

Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε ένα φυτικό λάδι καλής ποιότητας το οποίο λειτουργεί άψογα στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς η πλειοψηφία των ελαίων χάνει τη θρεπτική του αξία ή γίνεται τοξικό όταν θερμαίνεται. Το καλύτερο λάδι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το λάδι καρύδας αλλά και το ελαιόλαδο το οποίο βρίσκεται μόλις στη δεύτερη θέση.

Και τα δυο θα πρέπει να παράγονται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης ενώ συνιστώνται πάντα τα βιολογικά έλαια.

Τα υπόλοιπα έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το σησαμέλαιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουν ή να γαρνίρουν ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό. Ενώ είναι εξίσου υγιεινά με τα προηγούμενα δυο δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά όταν χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα και με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τι σκεύος πρέπει να χρησιμοποιώ;

Βάσει επιστημών κι ερευνών έχει αποδειχθεί ότι πολλές κατσαρόλες και σκεύη μαγειρικής μπορούν να γίνουν τοξικά με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση απελευθερώνουν τα χημικά τους συστατικά ως τοξίνες οι οποίες συγκεντρώνονται στον οργανισμό μας και είναι δύσκολο να εξαλειφθούν. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν σοβαρές ασθένειες.

Σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε ανοξείδωτες κατσαρόλες και τηγάνια από χυτοσίδηρο, γυαλί, τιτάνιο ή κεραμικά. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο και πάνω από όλα κατσαρόλες και τηγάνια με επένδυση από τεφλόν το οποίο πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχει καρκινογόνες ιδιότητες οι οποίες προκαλούν μακροχρόνιες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.