Μπορείς να κάνεις mix and match στα πιάτα που σου προτείνει το διαιτολόγιο ανάλογα με τις επιθυμίες σου ή το χρόνο σου; Είναι “οκ” να παραλείψεις κάποιο γεύμα της ημέρας αν δεν πεινάς;

Τι πρέπει να κάνεις όταν βγαίνεις για ποτό ή για φαγητό και είσαι σε δίαιτα; Ερωτήματα που ακολουθούν πάντα ένα πρόγραμμα διατροφής. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος έχει τον δεκάλογο των tips που θα σε βοηθήσουν να ακολουθήσεις με επιτυχία μια δίαιτα.

Ο δεκάλογος μιας δίαιτας…
1. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείς της ημέρες του διαιτολογίου με τη σειρά, αρκεί να ακολουθείς μια συγκεκριμένη μέρα πλήρως (από το πρωί έως βράδυ).

2. Δεν χρειάζεται να μετράς κάθε φορά τα γραμμάρια μιας μερίδας για να διαπιστώσεις αν είναι σωστή. Μπορείς αυτό να το εφαρμόσεις μια φορά και έπειτα να γνωρίζεις «με μια ματιά» σε ποια ποσότητα θα καταλήξετε.

3. Δεν παραλείπεις κανένα γεύμα! Αν δε πεινάς κάποια στιγμή (δεκατιανό ή μεσημεριανό), καταναλώνεις μια μικρότερη ποσότητα από την αναδεικνυόμενη τροφή.

4. Αν είσαι εκτός σπιτιού και δε μπορείς να καταναλώσεις αυτό που αναφέρει η δίαιτα, μπορείς να βάλεις στη τσάντα σου μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή cream crackers σίκαλης ή χυμό ή ανάλατους ξηρούς καρπούς ή μπισκότα πολυδημητριακών χωρίς ζάχαρη για να μη μείνεις νηστική μέσα στην ημέρα.

5. Αν δε σου αρέσει μια τροφή, την αντικαθιστάς με μια άλλη της ίδιας ομάδας τροφίμων. Για παράδειγμα αν το μενού προβλέπει σαρδέλα και δεν είσαι φαν, δοκίμασε να ετοιμάσεις κάποιο άλλο ψαράκι.

6. Σε περίπτωση που πεινάς ανάμεσα στα γεύματα προτίμησε την κατανάλωση ωμών λαχανικών, όπως καρότα, αγγούρι, ντομάτα ή ένα μικρό φρούτο, όπως μανταρίνι ή ένα μικρό μήλο. Μπορείς να φας και λίγα αποξηραμένα φρούτα.

7. Αν δε σε καλύπτει το κυρίως γεύμα, συνίσταται να καταναλώνεις πρώτα τη σαλάτα και έπειτα τη μερίδα σου. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσεις πιο γρήγορα χορτάτη.

8. Όταν προγραμματίζεις έξοδο για δείπνο ακολουθείς κανονικά όλα τα γεύματα της ημέρας, χωρίς να παραλείψεις κανένα και τη βραδινή επιλογή της δίαιτας την αντικαθιστάς με κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα από το μενού. Κατά προτίμησε κάτι ψητό…

9. Όταν προγραμματίζεις έξοδο για ποτό, προτίμησε 1-2 ποτήρια λευκό ή κόκκινο κρασί ή μπίρα.

10. Μπορείς να καταναλώνεις άφθονα μουστάρδα, κρεμμύδι, μαρούλι και σόδα.

tlife.gr