Ζυμαρικά: γιατί πρέπει να τα αποφεύγετε;

 

Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα πιο κοινά πιάτα της διατροφής μας. Πολλοί απο εμάς τα καταναλώνουν καθημερινά έστω και άν έχουν  υψηλή  περιεκτικότητα  σε υδατάνθρακες. είτε είναι  ιταλική συνταγή, είτε  αποτελεί μέρος μιας σαλάτας.
Η αλήθεια είναι πως, όσο νόστιμα και αν είναι τα ζυμαρικά, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγεται να τα τρώτε  σε τακτική βάση και να αντικατασταθούν από κάτι άλλο πιο υγιεινό.

Εκτός από τους υδατάνθρακες που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες, τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα ζυμαρικά είναι πάρα πολύ λίγα, μη προσφέροντας ουσιαστικά οφέλη στον οργανισμό! 

Συνολικά στα 100γρ περιέχονται: 79γρ υδατάνθρακες, 3,2γρ φυτικές ίνες, 2,9γρ ζάχαρη, 12γρ πρωτεΐνες, 2% ασβέστιο, 6% σίδηρος, 5% βιταμίνη Β6, ενώ βιταμίνη Α,C και Β12 δεν περιέχουν καθόλου!

Μπορεί αρχικά να φαίνεται ακατόρθωτο να γίνει, αλλά το να μειώσει κανείς τις τεράστιες ποσότητες ζυμαρικών που έχει συνηθίσει να καταναλώνει, ενδεχομένως να βοηθήσει στο να μειωθεί το σωματικό βάρος πολύ πιο εύκολα, ενώ ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου γίνεται σαφώς καλύτερα.

Τα περισσότερα ιταλικά -αγαπημένα- πιάτα, όπως είναι τα fettuccine, alfredo, λαζάνια, κανελόνια κλπ, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών. Όμως, αποφεύγοντάς τα δεν πάει να πει πως πρέπει να ξεχαστούν και οι γεύσεις των ονειρεμένων αυτών συνταγών. 

Με λίγη φαντασία μπορεί να τα αντικαταστήσει κανείς με ζυμαρικά ολικής άλεσης που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, πατάτες ή άλλα λαχανικά κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (μελιτζάνες, κολοκυθάκια κλπ).

       

News Portal

Sports Portal

Lifestyle Portal

Woman's Portal

Interactive Portal