Προβλήματα στο ντύσιμο

Πολλά παιδιά προβάλλουν αντίσταση όταν θα πρέπει να ντυθούν. Οι γονείς όταν προσπαθούν να ντύσουν το παιδί τους ή τα ίδια τα παιδιά επιμένουν να φορέσουν κάποιο ακατάλληλο ρούχο τότε δημιουργούνται προβλήματα συμπεριφοράς. Παρόλο, που εισηγούμαστε στα παιδιά να έχουν κάποια γνώμη στην επιλογή ρούχων, το να φοράνε ένα κοντομάνικο μπλουζάκι με βροχερό καιρό δεν είναι καθόλου αποδεκτό!

Ως γονείς πρέπει να έχουμε επίγνωση το τι μπορεί το παιδί μας να κάνει όταν θα πρέπει να ντυθεί. Στην ηλικία των 2 με 3, τα περισσότερα παιδιά δείχνουν ένα ενδιαφέρον στο να θέλουν να ντυθούν από μόνα τους. Στην ηλικία των 3 χρόνων, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να βάλουν μόνο μεγάλα κομμάτια ρούχων από μόνα τους. Στην ηλικία των 4, μπορούν συνήθως να κουμπώνουν τα πουκαμισάκια τους ή άλλα ρούχα. Στα 5 τους χρόνια, μπορούν και είναι ικανά να ντύνονται από μόνα τους εκτός από το να δένουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να βγάζουν τα ρούχα τους πριν ακόμα μάθουν να τα βάζουν!

Έχοντας αυτά υπόψη, παρέχουμε κάποιες εισηγήσεις για να ακολουθείτε όταν υπάρχουν συμπεριφορικά προβλήματα στο ντύσιμο:

* Ένα έχετε προβλήματα στο τι πρέπει να φορέσει το παιδί σας το πρωί, απλώστε τα ρούχα που θα φορέσει το παιδί σας από την προηγούμενη νύχτα.

* Δώστε στο παιδί σας μερικές επιλογές για το πώς πρέπει να ντυθεί-αλλά όχι πολλές επιλογές. Είναι προτιμότερο για παιδιά νηπιαγωγείου να επιλέγουν μεταξύ δύο επιλογών από ρούχα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε τα παιδιά σας: «Θα ήθελες να φορέσεις αυτό το κόκκινο πουκαμισάκι ή το μπλε;».

* Δώστε μεγάλο χρονικό διάστημα για να ντυθεί το παιδί σας. Σε πολλά σπίτια, τα πρωινά είναι αγχώδη, με τους ενήλικες και τα παιδιά να ντύνονται κάτω από τη πίεση του χρόνου. Παρόλα αυτά, όπως ήδη γνωρίζετε, είναι πολύ δύσκολο να πιέσεις ένα μικρό παιδί για να ντυθεί. Σε πολλές οικογένειες όταν πιέζετε το παιδί για να ξεκινήσει τη διαδικασία του ντυσίματος τόσο φαίνεται να αντιστέκεται. Επιτρέποντας αρκετό χρόνο μειώνει και το παράγοντα της πίεσης.

*Κάντε το ντύσιμο παιχνίδι και διασκέδαση. Τραγουδήστε στο παιδί σας. Βάλτε μουσική στο ραδιόφωνο. Αποσπάστε το παιδί σας με το να κοιτάξει έξω από το παράθυρο ή να κοιτάξει μια εικόνα/αφίσα στον τοίχο. Βάλτε το παιδί σας να ονομάσει τα χρώματα των ρούχων που του βάζετε.

*Κάντε συχνή χρήση των δεξιοτήτων της προσοχής και ανταμοιβής. Για παράδειγμα, πέστε στο παιδί σας: «βάζουμε αυτήν την κάλτσα στο πόδι σου και την τραβούμε ψηλά. Τώρα βάζουμε την άλλη κάλτσα στο άλλο σου πόδι και κάνουμε το ίδιο με το να τη τραβήξουμε ψηλά για να μην κρυώνεις. Τώρα βάζουμε το παντελονάκι σου μέσα από τα πόδια σου και το τραβάμε ψηλά μέχρι τη κοιλίτσα σου». ‘Η αν το παιδί μας τώρα ξεκίνησε να βάζει από μόνο του τα ρούχα του, μπορούμε να του πούμε: «Μπράβο Αννούλα που έβαλες σωστά τα ρούχα σου».

*Για τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι και πηγαίνουν σε ένα παιδοκομικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια τυπική ρουτίνα πρωινού. Για παράδειγμα, όταν το παιδί σας ξυπνά, θα πρέπει να βουρτσίσει τα δόντια του, να χτενίσει τα μαλλιά του, και μετά να ντυθεί. Δεν πρέπει να του επιτρέπεται να βλέπει τηλεόραση ή να παίξει βιντεοπαιχνίδια μέχρι να ντυθεί και να φάει πρωινό.

*Εάν το παιδί σας καθυστερεί και δεν ντύνεται σε ένα λογικό χρονικό διάστημα και είναι τουλάχιστον 4 χρονών, θα πρέπει μερικές φορές να κάνετε τα τυπικά πρωινά σας πιο διασκεδαστικά και αποτελεσματικά με το να παίζεται το παιχνίδι «Νικώ το ρολόι». Το παιχνίδι αυτό παίζεται με τον εξής τρόπο: βάζετε ένα χρονόμετρο στην κουζίνα για ένα λογικό χρονικό διάστημα ούτος ώστε να ντυθεί το παιδί σας. Εάν νικήσει το ρολόι και ντυθεί πριν να κτυπήσει ο ήχος του χρονομέτρου, τότε θα πρέπει να επαινεθεί και πιθανόν να του προσφερθεί μια ανταμοιβή (αστεράκι, αυτοκόλλητο δικής του επιλογής ή να έχει στο πρωινό του ένα κομμάτι δικής του επιλογής).

Όταν το παιδί σας φτάσει στην ηλικία των 4 ή 5, θα πρέπει να παίρνει από μόνο του την ευθύνη για να ντύνεται. Για να το βοηθήσετε να ντύνεται από μόνο του, αγοράστε ρούχα που θα είναι εύκολα για αυτόν να βάζει. Προσπαθήστε να αποφεύγετε ρούχα με μικρά κουμπιά ή τρυπίτσες για να κουμπώνετε. Όπως μαθαίνει το παιδί σας να ντύνεται από μόνο του, εσείς θα πρέπει συχνά να το επαινείται λεκτικά. Αρχικά, μπορείτε να το μάθετε να ντύνεται με το να βάζετε εσείς ένα κομμάτι ρούχο πάνω του αλλά να το αφήνετε το ίδιο να το κουμπώνει και να ολοκληρώνει τη διαδικασία του ντυσίματος. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε με το να τραβήξετε τις κάλτσες του μέχρι τους αστραγάλους και μετά να το αφήσετε να τις τραβήξει πιο πάνω το ίδιο. Ή μπορείτε να τραβήξετε το βρακάκι του ή το παντελονάκι του μέχρι το γόνατο του και μετά να το αφήσετε το ίδιο να το τραβήξει μέχρι πάνω. Όσο μαθαίνει να ντύνεται από μόνο του τόσο περισσότερο να του δίονεται λεκτικό έπαινο και προσοχή!