Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι το νερό, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Το σώμα μας μπορεί να ζήσει κάποιες βδομάδες χωρίς φαγητό όμως πολύ λίγες μέρες μπορεί να ζήσει χωρίς νερό. Το 55-60% του βάρους μας είναι νερό και το παίρνουμε από τα διάφορα ροφήματα που πίνουμε (νερό, χυμοί, γάλα). Θα πρέπει να καταναλώνουμε σωστές ποσότητες νερού για να διατηρούμε την απαραίτητηθερμοκρασία στο σώμα μας, την μεταφορά θρεπτικών συστατικών και την αποβολή προϊόντων και ουσιών που δεν χρειάζονται στον οργανισμό. Η μειωμένη κατανάλωση νερού προκαλεί αφυδάτωση με αποτέλεσμα να οδηγεί στην κόπωση, αύξηση θερμοκρασία στο σώμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει και θερμοπληξία.  Να θυμάστε πως αν φτάσατε στο σημείο να διψάτε αυτό σημαίνει πως είδη τα επίπεδα νερού είναι μειωμένα στο σώμα σας και υπάρχει ένα μικρό είδος αφυδάτωσης, θα πρέπει λοιπόν να αποτρέψετε αυτό το αποτέλεσμα πίνοντας νερό συχνά. Περίπου 8-11 ποτήρια νερό είναι απαραίτητα εξαρτάτε πάντοτε από τον αν ασκήστε ή όχι..

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και επειδή το σώμα μας δεν παράγει βιταμίνες είναι σημαντικό και απαραίτητο να τις παίρνετε από την διατροφή σας. Υπάρχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη A, βιταμίνη D, βιταμίνη E, βιταμίνη K), και υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη C και σύμπλεγμα βιταμινών B). Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται και πρέπει να τις παίρνετε καθημερινά μέσα από την διατροφή σας και αν η διατροφή σας υστερεί σε κάποια θρεπτικά συστατικά ή αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, τότε θα πρέπει να τις παίρνετε με συμπλήρωμα. Η υπερβολική λήψη βιταμινών είναι επίσης επικίνδυνη. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στον σώμα σας και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην υπερκατανάλωση γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό σας. Υπάρχουν 15 απαραίτητα μέταλλα που είναι το κάλιο, νάτριο, χλώριο, ασβέστιο, φωσφόρος, μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος, χρώμιο, σελήνιο, φθόριο, ιώδιο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο. Είναι σημαντική η ισορροπία των μετάλλων και ιχνοστοιχείων γιατί με αυτό τον τρόπο υπάρχει καλύτερη αποδοτικότητα  στον οργανισμό.

Αφού γνωρίσαμε τα μικροθρεπτικά συστατικά τώρα έχει σειρά να δούμε πως μπορούν να εξουδετερώσουν το οξειδωτικό στρες και να παρέχουν ενέργεια στο σώμα και στον οργανισμό σας.

Τα μικρόθρεπτικά συστατικά καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες με αντιοξειδωτικές ουσίες (ρεσβερατρόλη, χλωροφύλλη, πράσινο τσάι, βιταμίνη Ε και σελήνιο)

Δυστυχώς με το δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθούμε στις μέρες μας, το σώμα μας κουράζεται και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο ημερήσιο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι επιθετικές ως προς τον οργανισμό μας και καταστρέφουν τα κυτταρικά τοιχώματα και μειώνουν την παραγωγή ενέργειας, βλάπτοντας το DNA, προκαλώντας γρήγορη γήρανση και προβλήματα υγείας.

Το σώμα μας προσπαθεί με τις αντιοξειδωτικές ουσίες να δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες όμως κάποιες φορές οι μηχανισμοί του οργανισμού δεν είναι επαρκείς στο να μειώσουν τις ελεύθερες ρίζες και το αποτέλεσμα είναι να προκαλείτε οξειδωτικό στρες στα κύτταρα και να μειώνεται η απόδοση του οργανισμού.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες σε μορφή βιταμινών, φυτοχημικών και ένζυμων είναι αποτελεσματικές για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών γιατί προστατεύουν τα κύτταρα. 

Τα μικροθρεπτικά συστατικά βοηθούν στην τόνωση της ενέργειας και στην καλύτερη  σωματική απόδοση. Τα κύρια μικροθρετικά συστατικά για τόνωση ενέργειας είναι στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, το συνένζυμο Q10, χολίνη, σίδηρος και L-καρνιτίνη.

Να θυμάστε πως η άσκηση μαζί με την ισορροπημένη διατροφή είναι η συνταγή για μείωση του στρες. Να επιλέξετε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που δεν θα σας προκαλεί περισσότερο άγχος, δηλαδή να μην είναι δύσκολο να το ακολουθάτε. Να επιλέξετε κάτι εύκολο και στα δικά σας μέτρα και να ξέρετε πως τα μικρά βήματα και οι μικροί στόχοι φέρνουν πάντοτε καλύτερα αποτελέσματα και κάνουν την διαδρομή προς την επιτυχία πιο εύκολη. Με αυτό τον τρόπο πάντοτε θα βγαίνετε κερδισμένοι, όμως χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Η άσκηση θα πρέπει να ταιριάζει με το χρόνο και τις ικανότητες σας. Σε κάποια άτομα η μείωση του στρες συνεπάγετε με ένα απλό περπάτημα και σε κάποια άλλα άτομα το τρέξιμο, ο χορός, η ποδηλασία Το κύριο στοιχείο είναι να βρείτε ένα είδος άσκησης που σας ταιριάζει γιατί κατά την διάρκεια της άσκησης ελευθερώνεται αδρεναλίνη η οποία είναι ορμόνη του στρες και έτσι με αυτό τον τρόπο μετά απελευθερώνεται καλή διάθεση κατά την χαλάρωση.   

Βάλτε μικρούς στόχους και ξεκινήστε με αυτοπεποίθηση πως θα τα καταφέρετε !!

 

Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος Διατροφολόγος U.S.A

CDR Certified in Childhood and Adolescent Weight Management Approved by the American Dietetics Association.

Sports Nutrition Expert Rating U.S.A

Level 2 Award in Food Safety in Catering from Royal Society of Public Health (Robert Gordon University, Scotland, U.K)

Facebook page:  Nutribrio by Nichole Stylianou