Από την προϊστορία μέχρι και σήμερα το μέλι ήταν και είναι ένα πολύτιμο αγαθό που συσχετίζεται με την καλή υγεία. Ήταν το μοναδικό φυσικό γλυκαντικό και οι πρώτοι άνθρωποι της γης  είχαν πάντοτε ιδιαίτερη σχέση με τις μέλισσες. Επίσης το μέλι υπήρξε και σαν θεραπευτικό φάρμακο. Μέχρι και σήμερα οι βιομηχανίες μελιού δημιουργούν από το μέλι προϊόντα επούλωσης για εγκαύματα και τραύματα και μειώνει σε μεγάλο βαθμό φλεγμονές του σώματος.

Το μέλι περιέχει σάκχαρα, ένζυμα όπως ασκορβικό οξύ, καταλάση, καροτονοειδείς ουσίες, αμινοξέα, μέταλλα, φλαβονοειδή, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Τα σάκχαρα που περιέχει το μέλι είναι φρουκτόζη και γλυκόζη όμως υπάρχουν και κάποια άλλα σάκχαρα που διαφέρουν ανάλογα με το είδος του μελιού.

Το μέλι προσφέρει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό  λόγω των φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων. Παρέχει μεγάλη αντιμικροβιακή επίδραση και έτσι προστατεύει και θωρακίζει τον οργανισμό. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού μειώνουν την οξείδωση του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύουν τα κύτταρα, καθώς επίσης καταστρέφουν και τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχει μεγάλη ποσότητα σε φυτοχημικές ουσίες και έτσι ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού. Μελέτες έχουν δείξει πως έχει μεγάλη αντικαρκινική επίδραση στον οργανισμό.

Αυτό το θαύμα της φύσης βοηθάει επίσης σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος όπως γαστρίτιδες και στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Παρέχει μεγάλη πρεβιοτική δράση και βοηθάει στην ανάπτυξη της χλωρίδας του εντέρου (καλά βακτήρια που κατοικούν στο έντερο και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του). Επίσης το μέλι δουλεύει προληπτικά ενάντια σε καρδιαγγειακές παθήσεις ή σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια.

Σημαντικό να θυμάστε…

-Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση μελιού.

-Τροφική Αλλαντίαση είναι ένα είδος δηλητηρίασης που υπάρχει σε κονσερβοποιημένες τροφές και σε βάζα μελιού ή άλλα βαζάκια κτλ. Τα παιδιά μέχρι 5 χρόνων και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση μελιού γιατί η αλλαντίαση είναι πολύ σοβαρή δηλητηρίαση και κάποιες φορές θανατηφόρα. Είναι τοξική δηλητηρίαση από το Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης που είναι αναερόβιο και σπορογόνο. Καταστρέφεται στους 100 βαθμούς Κελσίου σε περίπου 20 με 30 λεπτά και οι σπόροι του μικροβίου καταστρέφονται σε 121 βαθμούς Κελσίου σε 5 με 15 λεπτά αναλόγως. Αγοράζεται πάντοτε παστεριωμένες κονσέρβες και βαζάκια. 

 

Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος Διατροφολόγος U.S.A

CDR Certified in Childhood and Adolescent Weight Management Approved by the American Dietetics Association.

Sports Nutrition Expert Rating U.S.A

 

Level 2 Award in Food Safety in Catering from Royal Society of Public Health (Robert Gordon University, Scotland, U.K)