Πολλούς διαιτώμενους σαν ένα πελώριο ΟΧΙ που δεν τους επιτρέπει κατά την διάρκειά της να γευτούν αγαπημένες τροφές και να απολαύσουν φαγητά και γεύσεις που συχνά βρίσκονται στο τραπέζι μας. Να μερικοί μύθοι που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και που μάλλον μας στερούν την ουσία και δεν βοηθούν στη δίαιτά μας.

Το ψωμί παχαίνει. Λατρεμένος μύθος από πολλούς guru της επιστήμης της διατροφής που βλέπουν στο ψωμί το θεμέλιο λίθο της παχυσαρκίας. Και όμως το ψωμί ολικής άλεσης (στις διάφορες μορφές του) αποτέλεσε τη βάση της διατροφής για όλους σχεδόν τους ανθρώπους του πλανήτη. Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται στη τροφή αλλά στη ποσότητα που καταναλώνει συνολικά κάποιος, δηλαδή στο πόσες θερμίδες συνολικά προσλαμβάνει μέσα από την καθημερινή του διατροφή. Είναι εύκολο λοιπόν να μειώσεις την συνολική ποσότητα τροφής αποκλείοντας ομάδες τροφίμων. Όμως αυτό σημαίνει και αποκλεισμό κρίσιμων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και η ωφέλιμη για την υγεία και καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος φυτική ίνα.

Το λάδι παχαίνει. Μια ακόμα διαδεδομένη παρανόηση. Αν και το λαδάκι (αυτό που χρησιμοποιούμε στη καθημερινή μας διατροφή τις έχει τις θερμιδούλες του 9 ανά γραμμάριο) κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει την θρεπτική του αξία και την σημαντική του συνεισφορά στην διατροφή ειδικά των λαών της λεκάνης της Μεσογείου. Και εδώ η κατάχρηση και η υπερκατανάλωσή του κατά τους νεότερους χρόνους προσέθεσε στην αυξημένη συνολική θερμιδική πρόσληψη όχι όμως τόσο πολύ όσο η αύξηση του ζωικού λίπους στην καθημερινή διατροφή.

Τα φρούτα παχαίνουν. Πιθανότατα η πιο ανόητη απαγόρευση. Τα φρούτα αποτελούν ένα θησαυρό θρεπτικών συστατικών με πολλαπλές ωφέλιμες δράσεις στο σώμα μας. Είναι όμως και σημαντικότατη πηγή φυτικής ίνας αλλά και σύνθετων υδατανθράκων. Και αυτή η άστοχη τους ταύτιση με τον άλλο μισητό υδατάνθρακα, τη ζάχαρη τα καταδίκασαν να κουβαλούν άδικα το στίγμα της παχυντικής τροφής.

Τα μακαρόνια παχαίνουν. Επική φράση των οπαδών της διατροφής με βάση την πρωτεϊνη (Atkins κλπ). Όμως η διατροφική παράδοση και κουλτούρα πολλών λαών της μεσογείου (και όχι μόνο) τους ακυρώνει. Γιατί αν ίσχυε το επιχείρημά τους, τότε η παχυσαρκία θα είχε πάρει ενδημικές διαστάσεις από τα αρχαία χρόνια, γιατί από τότε βρίσκουμε συνταγές ζυμαρικών! Αντίθετα τα ζυμαρικά όταν καταναλωθούν με μέτρο μπορούν να αποτελέσουν μία φτηνή και άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών (λόγο των πολυάριθμων συνδυασμών τους με άλλες τροφές). Παραπέρα όμως τα ζυμαρικά ολικής άλεσης μπορούν να αποτελέσουν και ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια για απώλεια βάρους μίας και βοηθούν μαζί με την κορύφωση της απόλαυσης κάποιος να νοιώσει ποιο γρήγορα γεμάτος και χορτάτος.

diatrofi.gr