Βασικό μέλημα να αποφύγουμε τον κίνδυνο υποθερμίας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό προκειμένου να υποστηριχθεί και το έργο της καρδιάς.

Η υποθερμία

Όταν η θερμοκρασία που παράγεται από το σώμα δεν καλύπτει τις ανάγκες του, τότε παρουσιάζεται υποθερμία.

Το ρίγος είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται από το σώμα για την παράγωγη θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο.

Αρκετός κόσμος δεν είναι συνηθισμένος στο στρες που δέχεται ο οργανισμός σε χαμηλές θερμοκρασίες και το χειρότερο είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται και τους κινδύνους, καθώς η υποθερμία μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα συμπτώματα της υποθερμίας μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη συντονισμού, νοητική σύγχυση, αργές αντιδράσεις, ρίγη, υπνηλία.

Πέρα όμως από τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι δυνατοί άνεμοι, το χιόνι και η βροχή, μπορούν να ρίξουν την θερμοκρασία του σώματος.

Οι διατροφικές επιλογές για τις κρύες μέρες του χειμώνα

1. Να καλύπτετε τον εαυτό σας σε ενέργεια

Βάσει ερευνών, φαίνεται ότι όταν κάνει κρύο, το σώμα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία και αυτό απαιτεί μεγαλύτερη πρόσληψη ενέργειας μέσω του φαγητού.

Φυσικά έχει να κάνει και με την δραστηριότητα. Αν είστε κλεισμένοι μέσα και δεν δραστηριοποιείστε, δεν υπάρχει λόγος να αυξήστε τις θερμίδες, κυρίως αν είστε υπέρβαροι και ήδη έχετε παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μια διατροφή πλήρης σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό.

2. Να καταναλώνετε περιεκτικά και θρεπτικά γεύματα

Καλό είναι και σε αυτήν την περίπτωση να προσέχουμε την ποσότητα και την ποιότητα των λιπών που καταναλώνουμε.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το πρώτο καύσιμο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός.

Οπότε πάντα πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή μας τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα όσπρια, τα ολικής αλέσεως δημητριακά κ.ά..

Η σωστή διατροφή τις κρύες μέρες

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, πέρα από την ενέργεια που ενισχύουν, περιέχουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών χρήσιμων για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Τα λίπη δεν υπάρχει λόγος να αυξηθούν περισσότερο από τις συνηθισμένες συστάσεις.

Σύμφωνα με έρευνες, αυξημένη κατανάλωση λιπών και κυρίως των κορεσμένων επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτό που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι στην ποιότητα των λιπών.

Ενισχύστε τον οργανισμό σας με καλά λιπαρά και κυρίως με τα ω-3 των ψαριών και τα μονοακόρεστα του ελαιόλαδου. Άλλα τρόφιμα που σας ενισχύουν με καλά λιπαρά είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και το ταχίνι.

Η κατανάλωση των λιπών θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και μέτρο και στους καρδιοπαθείς.

3. Να ενυδατώνετε συνέχεια τον οργανισμό σας

Ο περισσότερος κόσμος δεν προσέχει τον χειμώνα τα υγρά που καταναλώνει.

Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το αίσθημα της δίψας την περίοδο αυτή δεν είναι τόσο έντονο.

Η κατανάλωση των υγρών όμως και ιδιαίτερα ζεστών, αποτρέπει την αφυδάτωση και αυτό με την σειρά του, συμβάλλει στην πρόληψη της υποθερμίας.

Η σωστή διατροφή τις κρύες μέρες

Οι σούπες πέρα από τα αφεψήματα είναι μια πολύ ωραία λύση. Η φασολάδα που κατανάλωναν οι πρόγονοί μας (και γενικά οι σούπες με όσπρια), είναι ένα από τα πιο έξυπνα πιάτα για την κρύα περίοδο του χειμώνα.

Αποφύγετε το αλκοόλ και τα αφεψήματα με καφεΐνη. Ειδικά το αλκοόλ, στην αρχή δίνει την αίσθηση ότι ζεσταίνει, στην πορεία όμως ρίχνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Εκτός από αυτό αφυδατώνει.

Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι εξόχως προσεκτική στους καρδιοπαθείς.

Τα καφεϊνούχα αφεψήματα επίσης συμβάλλουν εν μέρει στην αύξηση του μεταβολισμού, όπως επίσης αυξάνουν την πιθανότητα αφυδάτωσης λόγω της διούρησης. Οπότε αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και καφεϊνούχων αφεψημάτων.

4. Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

Βασικό μέλημα την περίοδο του χειμώνα είναι να κρατάμε δυνατό το ανοσοποιητικό μας. Αυτό γίνεται ενισχύοντάς το με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Η σωστή διατροφή τις κρύες μέρες

Τα φρούτα και τα λαχανικά μας προμηθεύουν με αρκετά αντιοξειδωτικά, χρήσιμα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας.

5. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία και ουσιαστικά ενισχύουν την άμυνα του εντέρου. Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι το κεφίρ, το ξινόγαλα και το γιαούρτι.

Η σωστή διατροφή τις κρύες μέρες

Άλλα τρόφιμα είναι τα λειτουργικά που στοχεύουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τα οποία έχουν ενισχυθεί με προβιοτικά.

Συνοπτικά την περίοδο του έντονου κρύου μην ξεχνάτε:

  • Να ντύνεστε καλά
  • Να πίνετε αρκετό νερό
  • Να αυξάνετε ανάλογα με την δραστηριότητά σας την πρόσληψη ενέργειας και να την εντάξετε στο πλαίσιο μια υγιούς διατροφής
  • Να καταναλώνετε θρεπτικά γεύματα και συχνά
  • Να προτιμάτε ζεστά και νόστιμα φαγητά
  • Να περιορίσετε την κατανάλωση καφεϊνούχων αφεψημάτων και αλκοόλ
  • Οι καρδιοπαθείς να συνεχίσουν να κρατούν μία διατροφή χαμηλή σε λίπος και αλάτι.

pathfinder.gr