Αρκετοί θεωρούν τα καλλυντικά ως το πιο βασικό βοήθημα για την εξωτερική τους εμφάνιση. Στην πραγματικότητα όμως είναι η διατροφή που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την υγιή εμφάνιση της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών.

Εύθραστα νύχια με κοιλίδες, θαμπά μαλλιά που σπάζουν εύκολα και λιπαρό δέρμα με άτονο χρώμα είναι συχνά ενδείξεις  ότι η διατροφή μας είναι ελλειπής σε κάποια θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.

Μαλλιά

Για μειωμένη τριχόπτωση και μαλλιά λαμπερά που αναπτύσσονται φυσιολογικά θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε:

  • Βιταμίνη Α: Βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των ιστών και των κυττάρων.  Πηγές: Χρωματιστά λαχανικά π.χ κόκκινες πιπεριές, πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά (π.χ   σπανάκι), συκώτι, αυγα.
  •  
  • Βιοτίνη : Βελτιώνει τον μεταβολισμό του λίπους στην περιοχή του τριχωτού. Πηγές:    Αυγά, συκώτι, δημητριακά
  • Σίδηρος : Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αυξημένη τριχόπτωση. Πηγές:  Κοκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγό και κάποιες φυτικές πηγές όπως σπανάχι και όσπρια
  • Χαλκός: Απαράιτητο στοιχείο για τη σωστή οξυγόνωση του τριχωτού της κεφαλής. Πηγές : Συκώτι, θαλασσινά, σπόροι.
  • Ψευδάργυρος: Υπεύθυνος για την παραγωγή κερατίνης που είναι η βασική δομική πρωτείνη των μαλλιών. Πηγές:   Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αυγά, σόγια.

Δέρμα

Καθημερινά έχουμε απώλεια υγρών της τάξης των 2-4 λίτρων τα οποία θα πρέπει να αναπληρώνονται με επαρκή πρόσληψη νερού (8-10 ποτήρια) για  μείωση της λιπαρότητας, την απομάκρυνση τοξινών και της σωστής ενυδάτωσης του δέρματος. Η αυξημένη κατανάλωση νερου, η μειώμένη κατανάλωση κορεσμένων (ζωικών) λιπαρών, αλατιού και καφεϊνης σε συνδυασμό με μασάζ  και γυμναστική που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας που είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες. Κάποια άλλα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για την αντιγήρανση του δέρματος είναι ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η Βιταμίνη Α και η Βιταμίνη C που βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, καρπούζι, βερίκοκα και κάποια χρωματιστά λαχανικά . Οι αντιοξειδωτικές ουσίες  προστατεύουν το γενετικό μας υλικό (DNA) και εξουδετερώνουν κάποιες βλαβερές ουσίες στον οργανισμό που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες .  Η Βιταμίνη  C  επιπλέον προάγει την δημιουργία κολλαγόνου και βοηθά στην αντιγήρανση του δέρματος. Οι καπνιστές θα πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C απ’ οτι οι μή καπνιστές. Μια άλλη  αντιοξειδωτική ουσία είναι και η Βιταμίνη Ε που βρίσκεται στα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά, τα σπόρια και σε κάποια φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και μειώνει τυχόν εγκάυματα που προέρχονται από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.

Νύχια

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την υγεία των νυχιών είναι οι πρωτεϊνες, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος. Η κύρια δομή των νυχιών είναι οι πρωτείνη (κερατίνη) γι’αυτό τον λόγο η διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτείνες απο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όσπρια. Το ασβέστιο βοηθά στην ενδυνάμωση των νυχιών ενώ η έλλειψη του προκαλεί λεπτά και εύθραστα νύχια. Πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προιόντα, πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά, σαρδέλες κ.α. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη μείωση ανάπτυξης κηλίδων στα νύχια γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται κατανάλωση κρέατος , γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, καστανό ρύζι, φασόλια κ.α.  Τέλος η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου δημιουργεί την ανάπτυξη λεπτών νυχιών που σπάζουν εύκολα.

Συμπερασματικά, μια σωστή διατροφή για την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών θα πρέπει να περιλαμβάνει πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά, όπως σπανάχι, χρωματιστά φρούτα και λαχανικά που είναι συνήθως πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη Α και C. Για την ενδυνάμωση των νυχιών θα πρέπει να προστίθενται στην διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως πχ γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Για την υγεία τόσο του δέρματος όσο και των μαλλιών και νυχιών θα πρέπει να προστίθενται στη διατροφή άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όσπρια πλούσια σε πρωτείνες μιας και η βασική δομή και των τριών είναι η πρωτείνη. Τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα πρωτεινών περιέχουν συχνά σίδηρο και ψευδάργυρο, απαραίτητα συστατικά για την ομαλή ανάπτυξη των νυχιών και των μαλλιών. Τέλος, το νερό είναι σημαντικός παράγοντας για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος και την αποτοξίνωση του οργανισμού και θα πρέπει να καταλώνεται σε ικανοποιητική ποσότητα.

Γιάννης Κερίμης MSc, RD

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.ikerimis.com

www.facebook.com/ikerimis