Ίσως το πιο συχνό ερώτημα που αντιμετωπίζουμε είναι αν θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί μας γλυκά ή αν θα πρέπει να είμαστε πιο χαλαροί.

Η φυσική τάση προς τα γλυκά είναι μια πρόνοια της φύσης που μας οδηγεί στην κατανάλωση υδατανθράκων που είναι η κύρια πυγή ενέργειας στον οργανισμός μας, όπου μετατρέπει την γλυκόζη σε ενέργεια. Η ανάγκη για κατανάλωση γλυκών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό το καθορίζει η ποσότητα που μας προσέφεραν όταν ήμασταν μικροί ή πιο απλά αν είμαστε πιο επιρρεπείς στην γλυκιά γεύση και να θέλουμε περισσότερα γλυκά. Επίσης ο λόγος για ανάγκη γλυκών ίσως είναι αποτέλεσμα μιας ανισσόροπης διατροφής με πολύ λίγες θερμίδες ή αποφυγή γευμάτων και να έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη κατανάλωσης γλυκών για γρήγορη απόκτηση ενέργειας.

Όταν ένα παιδί είναι κινητικό με φυσιολογικό βάρος, μπορεί να τρώει ένα μικρό γλυκό καλύτερα το απόγευμα σχεδόν καθημερινά, ποτέ όμως να αντικαθιστά το γεύμα. Αν όμως ένα παιδί έχει περισσότερα κιλά από το κανονικό για την ηλικία και το ύψος του τότε θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα και τις μέρες κατανάλωσης. Δεν πρέπει να τα στερήσουμε πλήρως γιατί η στέρηση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Θα μπορούσαμε να του δίνουμε δύο φορές την βδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες να αντικαθιστούμε με πιο έξυπνα και υγιεινά σνακ.

Μια καλή συμβουλή είναι να δώσουμε γλυκό στα παιδία μετά τα 2 με 3 χρόνια τους επειδή δεν αποτελούν απαραίτητα συστατικά της δίαιτας των παιδιών αλλά περισσότερο μέσο κοινωνικοποίησης και ευχαρίστησης και έτσι μπορούν να ενταχθούν στην διατροφή όσο πιο αργά γίνεται.

Είναι σωστό να αλλάζουμε το είδος των γλυκών που δίνουμε στα παιδιά μας δηλαδή κάποιες μέρες να είναι πιο υγιεινά σαν γιαούρτι κανονικό με φρέσκα φρούτα ή μέλι, μπάρα δημητριακών, μπισκότα ολικής αλέσεως και να αγοράζουμε τα παγωτά και τις σοκολάτες σε μικρές συσκευασίες  για να περιορίζονται σε μικρές μερίδες.   

Καλύτερο θα είναι να φτιάχνουμε τα γλυκά και τα παγωτά στο σπίτι με πιο λίγη ποσότητα ζάχαρης και λίπους αντί να τα αγοράζουμε από έξω.

Να θυμάστε πάντοτε ότι δεν πρέπει ποτέ να φτάνουμε στα άκρα είτε από την μια άποψη είτε από την άλλη και πάντοτε χρειάζεται η σωστή προσέγγισή και ποικιλία επιλογών έτσι ώστε να μην νιώθουν πως επιβάλετε κάτι άλλα πως είναι θέμα ισορροπίας στην διατροφή και στον τρόπο ζωής μας.

Τα γλυκά δεν πρέπει ποτέ να λειτουργούν ως αντάλλαγμα γιατί με αυτό τον τρόπο το παιδί νιώθει πως το γλυκό είναι κάτι σαν βραβείο και έτσι μεγαλώνει η επιθυμία του για αυτό.   

Οι γονείς θα δώσουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους. Όταν οι γονείς έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες θα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Παραδείγματα

1 κομμάτι κέικ σπιτικό

1 ποτήρι ζελέ που περιέχει και φρέσκα φρούτα

1 γλυκό του κουταλιού

1 παστέλι

2-3κουλουράκια ή μπισκότα

1 χυμό φρούτου

1 γρανίτα

1 μικρή σοκολάτα (μπορεί να είναι υγείας ή με ξηρούς καρπούς)

1 μικρό παγωτό

1 ποτήρι γιαούρτι με μέλι ή ξηρούς καρπούς ή φρούτα ή κρουτόνια ή κράκερ.

Φρούτα βουτηγμένα στη σοκολάτα