Πάντα ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στην τοξοβολία και έτσι είπα να ξεκινήσω τώρα!»… «Η ξιφασκία με γοήτευε από όταν ήμουν παιδί. Γιατί, όμως, να μη δοκιμάσουμε ένα άθλημα που θα μας «εξιτάρει»; Ίσως λίγο «εναλλακτικό», πιθανά ένα από τα παιδικά μας απωθημένα, ενδεχομένως κάποιο που μπορεί να συναρπάσει ακόμη και έναν αγύμναστο» ενήλικα; Γι’ αυτό είμαστε εδώ! Διαβάστε και αποφασίστε.


Το ξίφος και το σπαθί συγκαταλέγονται στα αρχαιότερα όπλα. Στη Γαλλία, η ξιφασκία ­θεωρείται «οικογενειακό» άθλημα, καθώς την εξασκούν ολόκληρες οικογένειες. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει τέτοια παράδοση, αλλά, είτε σκέφτεστε να ασχοληθείτε με το άθλημα επειδή σας παρακίνησαν τα παιδιά σας είτε επειδή σας φαίνεται ενδιαφέρον και θα θέλατε να το δοκιμάσετε, μη διστάσετε.Το Ιaido, η ιαπωνική σπαθασκία, είναι μια πολεμική τέχνη αυτοά­μυνας στην οποία ο ασκούμενος διδάσκεται πώς να ξιφουλκεί αστρα­πιαία και πώς να αντεπιτίθεται άμεσα όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ή και περισσότερους ένοπλους αντιπάλους. Το laido καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία και τον αυτοέλεγχο.
Το Kendo είναι η ιαπωνική ξιφασκία, η οποία στη σημερινή της μορφή άρχισε να αναπτύσσεται πριν 200 χρόνια, με τη δημιουργία του shinai, ξίφους από μπαμπού, το οποίο επέτρεψε την ασφαλή ελεύθερη εξάσκηση στην τέχνη αυτή. Σε έναν αγώνα Kendo χρειάζεται να παρατηρούμε συνεχώς τον αντίπαλο, να αντιδρούμε άμεσα και να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για επίθεση. Έτσι, μαθαίνουμε να αντιδρούμε άμεσα με γρήγορες και σωστές αποφάσεις. Σημειωτέον ότι υπάρχουν σχολές που διδάσκουν μόνο Ιaido, μόνο Kendo, ή και τα δύο.

Οι διά­φοροι τύποι άσκησης με σπαθιά και ξίφη αυξάνουν την πνευματική εγρήγορση, βελτιώνουν την ευλυγισία ολόκληρου του σώματος, ­συντελούν στην καλύτερη καύση του λίπους. Καθώς προπονείστε, γίνεστε ταχύτεροι, πιο ακριβείς στις κινήσεις σας και γυμνάζετε τους μυς των άνω και κάτω άκρων.


Το τόξο είναι ένα από τα αρχαιό­τερα μέσα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να κυνηγήσει την τροφή του, αλλά και για να πολεμήσει. Αν η ιδέα σάς φαίνεται ενδιαφέρουσα, δοκιμάστε τις δυνάμεις σας σε ένα άθλημα, που θεωρείται και τέχνη.
Βελτιώνει την προσοχή, γυμνάζει ιδιαίτερα τους μυς της ωμικής ζώνης, του βραχίονα και του πήχυ του χεριού που τεντώνει τη χορδή. Με την προπόνηση, ενισχύονται οι μύες της ράχης, των κοιλιακών και των άνω άκρων.


Η σκοποβολή, αν και όχι αρκετά γνωστή στη χώρα μας, αποτελεί παγκοσμίως ένα πολύ δημοφιλές ολυμπιακό άθλημα (με 17 αγωνίσματα) και μπορείτε να τη δοκιμάσετε σε κάποιο από τα σκοπευτήρια της χώρας μας ακόμη και μόνοι σας, χωρίς δηλαδή την παρουσία προπονητή, αρκεί να είστε πάνω από 12 ετών. Αν όμως επιθυμείτε να ασχοληθείτε πιο σοβαρά με το άθλημα, τότε θα πρέπει να γραφτείτε σε κάποιο σωματείο.


Η ιππασία είναι ένα μοναδικό άθλημα που γοητεύει όλους όσοι αγαπούν τα άλογα και την ελευθερία που νιώθουν ιππεύοντάς τα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν αξιολογείται μόνο ο ιππέας (ή η αμαζόνα), αλλά και το άλογο, και οι δυο τους θεωρούνται μία ομάδα.
Ασκεί τους μυς του κορμού και των άνω άκρων, ώστε να έχει ο ιππέας ικανοποιητική ισορροπία. Θα βελτιωθεί η στάση του σώματός σας και θα αποκτή­σετε καλύτερη ισορροπία.


Η γεωγραφία των νησιών και των ακτών μας, αλλά και το μεσογειακό κλίμα της χώρας μας, ευνοούσαν πάντα την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας, τόσο ως αθλήματος όσο και ως μορφής διασκέδασης.
Χρειάζεται να ­γυμναστείτε ή να είστε πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και στη μέση, λόγω των απαιτήσεων πολύ καλής ισορροπίας πάνω στο σκάφος και των συχνών εναλλαγών στάσης κατά την πλεύση.


Η ορειβασία είναι μάλλον ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε τη φύση και τα βουνά. Τα ορειβατικά σωματεία της χώρας μας είναι περίπου 100. Εξασκούν συχνά, εκτός από την ορειβασία (ορεινή πεζοπορία), που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, την αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι (συνδυάζει την ορειβασία με το σκι), αλλά για αυτά χρειάζεται πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Πρέπει να βελτιώσετε την αεροβική σας ικανότητα και να αποκτήσετε άριστη αντοχή. Ασκήσεις με βάρη στα χέρια και τα πόδια θα σας δυναμώσουν, ώστε να αντιμετωπίσετε ευκολότερα τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα προκύψουν.