Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του καλοκαιριού είναι η δίαιτες αστραπή ή όπως αλλιώς τις γνωρίζεται χημικές δίαιτες. Επιθυμώντας γρήγορα αποτελέσματα πολλοί δοκιμάζουν επικίνδυνες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους όμως κρύβουν πίσω τους στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζεται.

Η προσπάθεια για μείωση του σωματικού βάρους και διατήρηση της απώλειας του σωματικού βάρους είναι μια από τις δυσκολότερες  διαδικασίες για την προαγωγή της υγείας. Αν η απώλεια βάρους ήταν τόσο απλή διαδικασία η παχυσαρκία δεν θα είχε φτάσει σε τόσο ανησυχητικά επίπεδα.

Για αρχή ας δούμε γιατί είναι δύσκολο να μειώσουμε το σωματικό βάρος. Είναι πολύ απλό να πούμε πως για να διατηρήσουμε ένα σωματικό βάρος σε σταθερά επίπεδα θα πρέπει οι τροφές που τρώμε να παρέχουν όσες θερμίδες καταναλώνουμε. Αν οι θερμίδες που παίρνουμε από την τροφή μας είναι περισσότερες, τότε το βάρος αυξάνεται και αν είναι λιγότερες τότες το βάρος μειώνεται. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο λίγοι μπορούν να καταφέρουν αυτή την ισορροπία. Ο λόγος είναι κάποια παιχνίδια που παίζει το μυαλό μας. Να θυμάστε πως τρώμε για δύο απλούς λόγους, ο ένας λόγος είναι από όρεξη (appetite) και ο άλλος λόγος από πείνα, το πρόβλημα είναι πως όταν η πείνα τελειώσει και πάρουμε την απαραίτητη τροφή που χρειαζόμαστε, πολλοί από εμάς δεν το αναγνωρίζουμε αυτό και συνεχίζουμε να τρώμε από όρεξη.  Ακόμα πιο δύσκολο γίνεται όταν το πιάτο μας είναι μεγάλο και υπάρχει η αντίληψη του ότι έχουμε στο πιάτο μας θα πρέπει να το φάμε. Θα πρέπει να ρυθμίζουμε τις μερίδες σε σωστές ποσότητες και όταν τελειώσουμε την απαραίτητη δοσολογία τότε να περιμένουμε πέντε με δέκα λεπτά και αν ακόμη πεινάμε τότε να βάλουμε ακόμη λίγη ποσότητα στο πιάτο μας. Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουμε την πρόσληψη θερμίδων που ίσως δεν χρειαζόμαστε.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι «για πολλά χρόνια πίσω στην προϊστορία, το ανθρώπινο είδος έδινε τη μάχη επιβίωσης προσπαθώντας να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα τροφής.  Οι γενετικοί μηχανισμοί που αναπτύχθηκαν συνέβαλλαν στην επικράτηση των ατόμων που είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας και κατά συνέπεια λίπους. Παρόλο που οι μηχανισμοί εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας με τη μορφή λίπους είναι πολύ εξελιγμένοι στο ανθρώπινο είδος, δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη κανενός μηχανισμού που να προστατεύει από την υπερφαγία» (πηγή Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου).

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν γιατί αυτές οι δίαιτες αστραπή δεν αποδίδουν μακροπρόθεσμα. Βασίζονται στην ανισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών όπως χαμηλές σε υδατάνθρακες, αυξημένες πρωτεΐνες, χαμηλές σε λίπος και αποφυγή κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό διαιτολόγιο.

Να θυμάστε πάντοτε πως υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση στην αξιοπιστία των συγγραφέων αυτών των «διαίτων» και να θυμάστε πως όταν μια δίαιτα υπόσχεται θαυματουργά αποτελέσματα ή είναι πολύ εύκολη για να είναι και πραγματική ή αντίθετα είναι πολύ αυστηρή και δεν έχει καθόλου άσκηση και  υπόσχεται γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους τότε είναι επικίνδυνη για αστάθεια του οργανισμού και απειλή σοβαρά τον υγεία μας.