Συστατικά

Για το πέστο

  • 100 γρ. βασιλικό φρέσκο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 80 γρ. αμύγδαλο χωρίς φλούδι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 4-5 κ.σ. παρμεζάνα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την πίτσα

  • 1 λευκή φρατζόλα ψωμιού ολόκληρη
  • 200 γρ. τοματίνια
  • έξτρα ελαιόλαδο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα
  • Παίρνουμε τη φρατζόλα και την κόβουμε κατά μήκος στη μέση χωρίς όμως να γίνει 2 ξεχωριστά κομμάτια. Θέλουμε να είναι ενωμένη.
  • Ανοίγουμε σαν βεντάλια και στη συνέχεια χαράζουμε κατά μήκος κάθε κομμένη πλευρά από μέσα και μεταφέρουμε το ψωμί σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
  • Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια μας μέχρι να πάρει σχήμα.

Για τη γέμιση πέστο

  • Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από την παρμεζάνα, στο μούλτι και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει πολτός όλο το μείγμα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  • Ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι και το συμπληρώνουμε.
  • Ανάλογα πόσος είναι ο βασιλικός μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ελαιόλαδο.
  • Μόλις είναι έτοιμο το ψωμί μας το βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και απλώνουμε πάνω του την πέστο σε όλη την επιφάνεια του. Κόβουμε τα τοματίνια μας στη μέση και τα τοποθετούμε πάνω από την πέστο.
  •  Κόβουμε στη μέση τα 2 κομμάτια της φρατζόλας και το κάθε κομμάτι το κόβουμε και αυτό στη μέση διαγώνια δημιουργώντας έτσι 8 ίσα κομμάτια. Κόβουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια δημιουργώντας 8 τρίγωνα και τα στήνουμε με τέτοιο τρόπο δημιουργώντας μία υποτιθέμενη πίτσα.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας την πίτσα με έξτρα ελαιόλαδο.

akispetretzikis.com