Αν ζεις στο κόσμο της δίαιτας και ακολουθείς ότι νέα τάση για δίαιτα πρωτοβγεί προκειμένου να χάσεις κιλά τότε θα έχεις ακούσει (αν όχι δοκιμάσει) την πλέον γνωστή σε όλους Paleo diet αλλά και την Vegan διατροφή. Πρόσεξε ότι χρησιμοποιούμε την λέξη “δίαιτα” και όχι διατροφή.  Μια νέα διαίτα έρχεται να συνδυάσει αυτές τις δύο μαζί, μιλάμε για την νέα δίαιτα της μόδας που λέγεται Pegan.

Paleo + Vegan = Pegan

Η ιδέα

Ο Mark Hyman, ένας Αμερικανός γιατρός, είναι ο δημιουργός της δίαιτας Pegan (Paleo-vegan).  Ουσιαστικά, αυτή η δίαιτα συνδυάζει την ιδέα των παλαιών ότι τα μεταποιημένα τρόφιμα και τα προϊόντα της σύγχρονης γεωργίας όπως τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και τα όσπρια είναι επιβλαβή για την υγεία και δίνει έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και αυτό τη συνδέει με την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Ο Hyman υποστηρίζει την κατανάλωση φρέσκων, τοπικών και βιολογικών τροφίμων. Οι κύριες αρχές της δίαιτας Pegan του Hyman είναι οι εξής:

• Φυτά: Ο Hyman συνιστά τα λαχανικά και τα φρούτα να αποτελούν το 75% της καθημερινής διατροφής.

• Λιπαρά: Προτείνει ξηρούς καρπούς, και αβοκάντο που περιέχουν τα καλά λιπαρά και περιλαμβάνει μερικά κορεσμένα λιπαρά από ζώα που τρέφονται με χόρτο. Η δίαιτα προτείνει την αποφυγή φυτικών ελαίων.

• Ξηροί καρποί και σπόροι: Συνίσταται σε αυτή τη δίαιτα και τα δύο, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

• Γαλακτοκομικά προϊόντα: Ο Hyman διαφωνεί με τις συνηθισμένες εισηγήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λέγοντας ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουν στην παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο και μπορούν να αυξήσουν (όχι να μειώσουν) τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

• Γλουτένη / δημητριακά: Ο Hyman πιστεύει ότι όλα τα δημητριακά αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν αυτοάνοσα νοσήματα.

• Όσπρια: Ενώ ο Hyman παραδέχεται ότι τα όσπρια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και μετάλλων, προτείνει να περιοριστούν. Οι ανησυχίες του περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, υποστηρίζει ότι οι λεκτίνες στα όσπρια μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονή και ότι τα φυτικά οξέα στα όσπρια μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση μετάλλων.

• Κρέας, ψάρια: Ο Hyman συνιστά τη κατανάλωση κρέατος ή ζωικών προϊόντων “ως συνοδευτικό” και μόνο αυτά που τρέφονται με χόρτο. Ο Hyman συνιστά να επιλέξεις μικρά, λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, όπως σαρδέλες ή άγριο σολομό για να περιορίσεις την πρόσληψη υδραργύρου.

• Ζάχαρη: Όλες οι μορφές ζάχαρης πρέπει να χρησιμοποιούνται περιστασιακά και με φειδώ.

• Γλυκαιμικό φορτίο: Ο Hyman δίνει έμφαση στο γλυκαιμικό φορτίο των τροφίμων, συνιστά να επιλέγεις τρόφιμα που έχουν μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος δηλαδή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Θετικά

•    Προτείνει αρκετά φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή

•    Μειώνει τη κατανάλωση κρεατικών άρα και κορεσμένων λιπαρών

•    Μειώνει τη κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης

Αρνητικά

•    Δεν προτείνει τα όσπρια

•    Δεν προτείνει τα γαλακτοκομικά προϊόντα

•    Δεν προτείνει τα δημητριακά

Tip Διαιτολόγου: Όπως και με όλες τις δίαιτες της μόδας, υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Αν είσαι σε θέση να την ακολουθήσεις τότε θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα λαχανικά και τα φρούτα σου δεν χρειάζεται να είναι πάντοτε βιολογικά, και εναλλακτικές πηγές ασβεστίου θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή σου αν δεν θα καταναλώνεις γαλακτοκομικά προϊόντα όπως προτείνεται σε αυτή τη δίαιτα.

limeandlife.com