Συστατικά

Για τις φράουλες

  • 700 γρ. φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το παντεσπάνι

  • 240 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 6 αυγά χωρισμένα
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γρ. σπορέλαιο
  • 70 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. μασκαρπόνε
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη

Για τη σαντιγί

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση

Για τις φράουλες

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τις φράουλες και τα βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Βουτυροαλευρώνουμε δύο φόρμες 20 εκ. και καλύπτουμε τις βάσεις τους με λαδόκολλα.
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα περνάμε από κόσκινο. Προσθέτουμε και το αλάτι.
  • Σε ένα άλλο μπολ και με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύουμε τους κρόκους, τα 250 γρ. ζάχαρη, το σπορέλαιο, το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μιασπάτουλα σιλικόνης.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Όταν ξεκινάει να γίνεται η μαρέγκα ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε δύο δόσεις. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3-4 λεπτά. Δεν θέλουμε να γίνει πολύ σκληρή η μαρέγκα και να σπάσει.
  • Ανακατεύουμε το ¼ από τη μαρέγκα στο μείγμα με το αλεύρι για να αφρατέψει λίγο με το μείγμα και μετά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα σε 2 δόσεις και την ενσωματώνουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Μοιράζουμε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τη φόρμα και αφήνουμε για άλλα 40 λεπτά να κρυώσουν εντελώς.

Για τη γέμιση

  • Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος για 5 λεπτά.

Για τη σαντιγί

  • Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να έχει η σαντιγί υφή σαν γιαούρτι.

Για τη συναρμολόγηση

  • Στραγγίζουμε τις φράουλες καλά και κρατάμε το ζουμί.
  • Ισιώνουμε τα παντεσπάνια με ένα πριονωτό μαχαίρι αν χρειαστεί.
  • Τα αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με το μισό ζουμί από τις φράουλες.
  • Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μια πιατέλα και από πάνω τα ¾ της γέμισης.
  • Στρώνουμε τις μισές φράουλες και από πάνω την υπόλοιπη γέμιση.
  • Από πάνω βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι με τη μεριά που βάλαμε το ζουμί από κάτω.
  • Καλύπτουμε την τούρτα με τη σαντιγί.
  • Διακοσμούμε με τις υπόλοιπες φράουλες. Αφήνουμε για 30 λεπτά την τούρτα στο ψυγείο να σφίξει και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com