Συστατικά
  • 1 φύλλο για τάρτες
  • 500 γρ. σπαράγγια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 330 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 4 μέτρια αυγά
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε τη ζύμη στον πάτο μιας ορθογώνιας ταρτιέρας 20×30 εκ. και κόβουμε ό,τι περισσεύει πάνω από τα τοιχώματα.
  • Αν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τα σπαράγγια στον ατμό τα κάνουμε ατμίζοντάς τα ίσα ίσα ώστε να παραμείνουν τραγανά (3-5 λεπτά). Αλλιώς τα βράζουμε ίσα ίσα μέχρι να μαλακώσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβουμε και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες 2 εκ.
  • Σε ένα τηγάνι που το έχουμε αφήσει να κάψει σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Προσθέτουμε τα σπαράγγια και το σκόρδο στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Τα απλώνουμε μέσα στην ταρτιέρα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα, τα αυγά, τον βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, τον κουρκουμά και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βάζουμε την τάρτα στον φούρνο και αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά μέσα στην ταρτιέρα με προσοχή.
  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ψηθεί η τάρτα και να πήξει (μπορεί στο κέντρο να φαίνεται λίγο ρευστή αλλά θα πήξει καθώς κρυώνει).
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com