Συστατικά
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 πράσα
  • 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 1,2 λίτρα νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα

  • φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα
  • φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  • Κόβουμε τα πράσα σε μικρές ροδέλες 1 εκ. τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται το πράσο.
  • Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε μαζί με το μείγμα πράσου – κρεμμυδιού για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει σκεπασμένο με καπάκι για 15 λεπτά.
  • Μετά από 15 λεπτά το ρύζι θα έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5 λεπτά.
  • Ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει το ρύζι.
  • Αφαιρούμε το φαγητό από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο και το κρεμμυδάκι.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σκεπάζουμε για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
  • Αν το ρύζι ακόμα κρατάει αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά στη φωτιά και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμα λίγο νερό.
  • Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, την οξύτητα και σερβίρουμε με τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

akispetretzikis.com