Για το σιροπιαστό κέικ κανέλας θα χρειαστείτε

  • 1/4 φλιτζ. ‏σπορέλαιο
  • 1/4 φλιτζ. ‏βούτυρο
  • 1 φλιτζ. ‏κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 ‏αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. ‏μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. ‏εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 1/2 φλιτζ. ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. ‏αλάτι
  • 1/2 φλιτζ. ‏ξινόγαλα
  • 1/2 κ.γ. ‏κανέλα
  • 1/2 κ.γ. ‏μελάσα

Για την επικάλυψη θα χρειαστείτε

  • 1/2 φλιτζ. ‏βούτυρο λιωμένο
  • 1/4 φλιτζ. ‏κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. ‏καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. ‏κανέλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Αλείψτε μια φόρμα για κέικ με ελάχιστο λάδι και αφήστε τη στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν προσθέστε τη βανίλια και τα αυγά και ανακατέψτε καλά. Ύστερα προσθέστε προσεκτικά τα στερεά συστατικά στο μείγμα και το ξινόγαλα και χτυπήστε τα με ένα μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει κανένας σβώλος στο μείγμα σας. Αφού είναι έτοιμο το μείγμα σας, παίρνετε το 1/2 φλιτζ. από αυτό και το βάζετε σε ένα άλλο μικρότερο μπολ. Σε αυτό θα ρίξετε την κανέλα και τη μελάσα ανακατεύοντας τα καλά.
  3. Παίρνετε το μισό από το βασικό σας μείγμα και το απλώνετε στη φόρμα σας. Ύστερα παίρνετε το μισό από το μείγμα με την κανέλα και τη μελάσα και το βάζετε με κουταλιές πάνω από την πρώτη στρώση. Κατόπιν απλώνετε και το υπόλοιπο από το βασικό μείγμα σας και τελειώνετε κάνοντας το ίδιο με άλλο μισό μείγμα με την κανέλα και τη μελάσα. Αφού λοιπόν έχετε φτιάξει 4 στρώσεις από το μείγμα, παίρνετε ένα μαχαίρι και αναμειγνύετε ελαφρά τα ις στρώσεις ώστε να αποκτήσουν ένα »στροβιλιστό» σχέδιο όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Τέλος τοποθετείτε το κέικ για 45-50 λεπτά (καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε και το γνωστό κόλπο με την οδοντογλυφίδα για να δείτε αν είναι έτοιμο).
  4. Ενώ το κέικ σας ψήνετε ετοιμάστε την επικάλυψη. Σε ένα ρηχό πιάτο βάλτε το λιωμένο βούτυρο. Σε ένα δεύτερο ρηχό πιάτο αναμείξτε τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
  5. Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει πριν το βγάλετε από το φόρμα. Αφού το αφαιρέσετε από τη φόρμα, πρώτα το βουτάτε στο πιάτο με το λιωμένο βούτυρο (μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώντας και ένα πινέλο μαγειρικής) μέχρι να καλυφθεί πλήρως όλη η επιφάνεια του κέικ με βούτυρο. Ύστερα καλύπτετε όλη την επιφάνειά του που είχατε περάσει με βούτυρο με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης.
  6. Όταν έχει καλυφθεί όλο, το κόβετε σε φέτες και το σιροπιαστό κέικ κανέλας σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

foodmaniacs.gr – laurenslatest.com