Συστατικά
  • 1 κιλό μπρόκολο
  • 750 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 750 γρ. νερό
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • ξερή ρίγανη
  • 2 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 30 γρ. τζίντζερ
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 50 γρ. αλάτι
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορο
  • 4 σκ. σκόρδο

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 μεγάλες ντομάτες
  • ½ αγγούρι
  • 1/3  κρεμμύδι ξερό
  • κριθαροκούλουρο
  • 10 μαύρες ελιές
  • 100 γρ. τυρί φέτα
  • ξερή ρίγανη
Εκτέλεση
  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ξίδι από λευκό κρασί, το νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη, το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια, την ξερή ρίγανη, πιπέρι σε κόκκους, φύλλα δάφνης, το τζίντζερ κομμένο σε φέτες, μπούκοβο, αλάτι, κύμινο, μαραθόσπορο και σκόρδο.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν το μείγμα πάρει βράση προσθέτουμε το μπρόκολο και ανακατεύουμε.
  • Όταν πάρει και πάλι βράση το αφήνουμε για 2-3 λεπτά.  Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το τουρσί σε τρία αποστειρωμένα βαζάκια.
  • Μοιράζουμε στο κάθε βαζάκι το ζουμί από την κατσαρόλα. Κλείνουμε με τα καπάκια, γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε το τουρσί να κρυώσει.

Για το σερβίρισμα

  • Σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξίδι από λευκό κρασί, μέλι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
  • Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι, τις ντομάτες κομμένες σε κομμάτια και αγγούρι ψιλοκομμένο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και αφαιρούμε τον πυρήνα. Κόβουμε το μισό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Το απλώνουμε επάνω στη χωριάτικη σαλάτα.
  • Προσθέτουμε κριθαροκούλουρο σπασμένο σε μικρά κομμάτια, ελιές, μπρόκολο τουρσί κομμένο σε μικρά κομμάτια, τυρί φέτα, ξερή ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο.

akispetretzikis.com