Συστατικά
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1,5 λίτρο νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 φύλλο δάφνης
  • πιπέρι
  • 500 γρ. κουνουπίδι
  • αλάτι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (λευκό μέρος)
  • 400 γρ. γάλα σόγιας

Για το σερβίρισμα

  • πέστο φουντουκιού
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (πράσινο μέρος)
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια. Όσο πιο μικρά κομμάτια έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν. Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το φύλλο δάφνης, πιπέρι και καπακώνουμε. Σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά.
  • Παράλληλα κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια ενός κουταλιού ώστε να πάει παντού το ελαιόλαδο.
  • Αδειάζουμε σε ένα ταψί τα μπουκετάκια και τα ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ καστανό χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις πατάτες. Σιγοβράζουμε για άλλα 5-8 λεπτά μέχρι να είναι μαλακά όλα τα λαχανικά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης  και με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ περνάμε τη σούπα προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα σόγιας. Η σούπα είναι έτοιμη όταν έχει λεία υφή. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα σόγιας.
  • Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με πέστο φουντουκιού και με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (το πράσινο μέρος).

akispetretzikis.com