Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. νερό
  • ½  λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας

Για την καρυδόπιτα

  • 250 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αυγά
  • 120  γρ. γάλα 3,5% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σε σκόνη
  • 360 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½  κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, χοντροκομμένη
  • 50 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για το γλάσο

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομματάκια
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για την διακόσμηση

  • 50 γρ. καρύδια
  • ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και την κανέλα.
  • Μόλις βράσει το νερό και λιώσει η ζάχαρη το αφαιρούμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την καρυδόπιτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C  στον αέρα.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
  • Με μία μαρίζ καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου γύρω γύρω και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε πάλι την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Ανακατεύουμε για λίγο ακόμα και πάλι καθαρίζουμε τα τοιχώματα.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, τα καρύδια, την κουβερτούρα, τα αμύγδαλα, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να αναμειχθούν.
  • Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά μας στον κάδο του μίξερ, που έχουμε αφήσει στην άκρη, και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ. με τρύπα και απλώνουμε το μείγμα. Χτυπάμε την φόρμα για να απλώσει καλά και να κάτσει το μείγμα μας.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι τρυπάμε την καρυδόπιτα σε διάφορα σημεία.
  • Έτσι όπως είναι καυτή, τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.

Για το γλάσο

  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα κομματάκια σοκολάτας, την κρέμα γάλακτος, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1, 5 λεπτό.
  • Αφαιρούμε την μεμβράνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για το στήσιμο

  • Τοποθετούμε την φόρμα πάνω σε μία σχάρα ή σε μία πιατέλα και ξεφορμάρουμε.
  • Στη συνέχεια περιχύνουμε από πάνω με το γλάσο έτσι ώστε να αγκαλιάσει την καρυδόπιτά μας.
  • Διακοσμούμε με καρύδια, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Tip
Καλοτρίψτε τα καρύδια αν δεν σας αρέσουν να τα βρίσκετε κομμάτια μέσα στο κέικ…!!!