Υλικά

  • 200 γρ. σολωμό καπνιστό κομμένο σε μικρές λωρίδες
  • 500 γρ. ταλιατέλες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
  • 1/3 ποτηράκι κρασιού βότκα
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)
  • 3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • 2 κ.σ. κοφτές μαργαρίνη
  • 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 1 κρέμα γάλακτος [200 ml]
  • 100 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση 

  1. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και κρατάμε λίγο από το νερό τους. Σουρώνουμε και λαδώνουμε το ζυμαρικό μας και το κρατάμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τα 3/4 της ποσότητας από τον καπνιστό σολωμό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και τη βότκα.
  3. Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο του ζυμαρικού μας, προσθέτουμε και το ζυμαρικό μας, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 1-2΄.
  4. Συμπληρώνουμε με την κρέμα γάλακτος και τη κάπαρη και μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα προσθέτουμε τη μισή παρμεζάνα ή γραβιέρα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 2΄ακόμα.
  5. Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, την υπόλοιπη παρμεζάνα και το υπόλοιπο 1/3 του καπνιστού σολωμού που έχουμε αφήσει στην άκρη.