Για τα ντόνατς θα χρειαστείτε:

  • 1 φλ. ‏αλεύρι
  • 1 κ.γ. ‏baking powder
  • 1 πρέζα ‏αλάτι
  • 3 κ.σ. ‏λιωμέο βούτυρο ανάλατο
  • 1/4 του φλ. ‏ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ‏μέλι
  • 1 ‏αυγό μεγάλο
  • 1 κ.γ. ‏εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/3 του φλ. + 1 κ.σ. ‏ξινόγαλα
  • 2-3 σταγόνες ‏πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Για την επικάλυψη θα χρειαστείτε:

  • 1 φλ. ‏ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα ‏εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 ½ φλ. ‏άχνη ζάχαρη
  • ‏πράσινο και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • ‏χριστουγεννιάτικη διακοσμητική τρούφα

Εκτέλεση

  1. Χτυπάτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ και το αφήνετε κατά μέρος.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με αυγοδάρτη το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι, το αυγό και την βανίλια.
  3. Προσθέτετε το ξινόγαλα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια προσθέτετε τα στερεά υλικά και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν με το μείγμα. Μην ανακατέψετε πάρα πολύ. 
  4. Βάζετε το χρώμα ζαχαροπλαστικής στο μείγμα κι ανακατεύετε να πάει παντού.
  5. Τοποθετείστε το μείγμα σε κορνέ. Βουτυρώστε μια φόρμα για ντόνατς και βάλτε εκεί το μείγμα σας με τη βοήθεια του κορνέ.
  6. Ψήνετε για 7 λεπτά στους 200° C. Αφήνετε να κρυώσουν στο ταψί για 1 λεπτό κι έπειτα ξεφορμαρέτε για να κρυώσουν εντελώς τα ντόνατς.

Ξεκινάτε να φτιάχνετε την επικάλυψη:

  1. Χτυπάτε το βούτυρο με το ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτετε την βανίλια και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  2. Προσθέτετε την άχνη ζάχαρη (1 φλιτζάνι ανά προσθήκη) κι έπειτα χτυπήστε 3 φορές μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  3. Βγάζετε 1-2 κ.σ. (1/4 του φλ.) από το μείγμα σας και το βάφετε κόκκινο με το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  4. Το υπόλοιπο το βάφετε πράσινο με το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  5. Τοποθετείστε την κόκκινη επικάλυψη σε ένα κορνέ με μικρή και στρογγυλή μύτη και την πράσινη επικάλυψη σε κορνέ με μικρή μύτη σε σχήμα αστεριού.
  6. Βάζετε την πράσινη επικάλυψη σε κάθε ντόνατ με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με πευκοβελόνες. Σχηματίζετε 2 γραμμές διαγώνιες που κοιτάνε προς τα πάνω κι έχουν κοινή κορυφή. Αυτό το κάνετε σε όλη την επιφάνεια των ντόνατς. Με την κόκκινη επικάλυψη φτιάχνετε φιογκάκια πάνω από την πράσινη επικάλυψη. Διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικη τρούφα !!

foodmaniacs.gr

tastemade