Συστατικά

Για τη γέμιση

  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 πράσινο μήλο
  • 2 κλ. σέλερι
  • 200 γρ. ψωμί του τοστ
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 4-5 κλ. θυμάρι
  • 4-5 κλ. φρέσκια ρίγανη
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 100 γρ. κράνμπερις

Για την πανσέτα

  • 2 ½ κιλά χοιρινή πανσέτα ολόκληρη χωρίς κόκαλο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • 500 γρ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • 1 κιλό μπρόκολο κτψ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, το πράσινο μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες, το σέλερι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε.
  • Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε ψωμί του τοστ, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, το θυμάρι, τη ρίγανη, τον κύβο, πιπέρι, αλάτι και χτυπάμε για λίγο.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 5 περίπου λεπτά για να πάρει χρώμα το ψωμί.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε βούτυρο. Όταν λιώσει αφαιρούμε τη γέμιση από τη φωτιά, βάζουμε τα κάστανα ψιλοκομμένα, τα κράνμπερις και ανακατεύουμε.
  • Όταν είναι έτοιμη η γέμιση, αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.

Για την πανσέτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Χαράζουμε σταυρωτά την πανσέτα με ένα μαχαίρι από την εσωτερική πλευρά.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Δένουμε το ρολό με έναν σπάγκο σε διάφορα σημεία.
  • Σε μία λαδόκολλα ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και μεταφέρουμε το κρέας.
  • Τυλίγουμε δημιουργώντας μία καραμέλα. Τη βάζουμε σε δύο αλουμινόχαρτα και τυλίγουμε πολύ καλά.
  • Μεταφέρουμε το ρολό σε ένα ταψί και προσθέτουμε 500 γρ. νερό.
  • Ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο C. Συνεχίζουμε να ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το μπρόκολο, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τον σπάγκο από το κρέας, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με το μπρόκολο.

akispetretzikis.com