Συστατικά
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Εναλλακτική 1η

  • φιστίκι Aιγίνης

Εναλλακτική 2η

  • μαρμελάδα φράουλα

Εναλλακτική 3η

Για το γλάσο

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • χυμό από ½ λεμόνι

Εναλλακτική 4η

  • δάκρυα σοκολάτας

Εναλλακτική 5η

  • πράσινο χρώμα ζαχ/κης
  • γάλα
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC  βαθμούς στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Μετά για να ανακατέψουμε πιο εύκολα φοράμε γάντια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη ζύμη.
  • Βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο τη ζύμη να σφίξει.
  • Αυτή είναι η βασική μας ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα 5.

Εναλλακτική 1η

  • Ψιλοκόβουμε φιστίκι Aιγίνης και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας.
  • Παίρνουμε το ένα κομμάτι της ζύμης και φτιάχνουμε ένα μακρόστενο κύλινδρο.
  • Ρολάρουμε τον κύλινδρο πάνω στο ψιλοκομμένο φιστίκι και κόβουμε σε δίσκους πάχους 0,5 εκ.

Εναλλακτική 2η

  • Πασπαλίζουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με αλεύρι.
  • Τοποθετούμε το ζυμάρι ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη μας με έναν πλάστη σε πάχος 0,5 εκ.
  • Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι.
  • Κόβουμε με κουπάτ κύκλους διαμέτρου 3 εκ.
  • Στους μισούς κύκλους κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο τους διαμέτρου 1 εκ.  με κουπάτ.
  • Απλώνουμε λίγη μαρμελάδα πάνω από τους κύκλους 3 εκ. και καπακώνουμε με τους κύκλους που έχουν άνοιγμα στη μέση.

Εναλλακτική 3η

  • Πασπαλίζουμε το τρίτο κομμάτι ζύμης με αλεύρι.
  • Τοποθετούμε το ζυμάρι ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη μας με έναν πλάστη σε πάχος 0,5 εκ.
  • Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε παραλληλόγραμμα σχήματα 4×1 εκ.
  • Αφού ψήσουμε βουτάμε τη μισή επιφάνεια του μπισκότου μέσα στο γλάσο και πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού.

Εναλλακτική 4η

  • Ανοίγουμε τη ζύμη μας με έναν πλάστη με τη βοήθεια αλευριού και λαδόκολλας σε πάχος 0,5 εκ.
  • Κόβουμε με στρογγυλά κουπάτ διαμέτρου 2 εκ. μπισκοτάκια και πασπαλίζουμε με δάκρυα σοκολάτας.
  • Πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν.

Εναλλακτική 5η

  • Μοιράζουμε στα 2 το κομμάτι της ζύμης.
  • Το μισό μείγμα το ανακατεύουμε με πράσινο χρώμα ζαχ/κης και το ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο.
  • Αλείφουμε με λίγο γάλα την επιφάνεια του.
  • Ανοίγουμε και το δεύτερο μισό της ζύμης σε ίσο μέγεθος με την πράσινη ζύμη και το πιέζουμε από πάνω του να κολλήσει.
  • Ρολάρουμε σφιχτά ώστε να δημιουργήσουμε έναν κύλινδρο και κόβουμε σε λεπτούς δίσκους πάχους 0,5 εκ.

Τα μπισκότα που κάνουμε μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους σαν σχήματα ή σαν υλικά αλλά ο χρόνος ψησίματος είναι για όλα ο ίδιος. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μία σχάρα.

akispetretzikis.com