Συστατικά
  • 400 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 2 κλ. σέλερι
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 πράσο
  • 1 πατάτα
  • 3 φέτες μπέικον
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 ζωμός λαχανικών
  • 800 γρ. τομάτα κονκασέ
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό
  • θυμάρι φρέσκο
  • 100 γρ. ζυμαρικά (αχιβάδα)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  • Βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να βράσει και βράζουμε τα φασόλια για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
  • Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, το σκόρδο τα καρότα, το σέλερι, το κολοκυθάκι και το πράσο. Κόβουμε σε ακαθόριστα κομμάτια την πατάτα και ψιλοκόβουμε το μπέικον.
  • Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερι, το κολοκυθάκι,το πράσο και το μπέικον για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, ανακατεύοντας διαρκώς με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε μέχρι να μειωθεί το υγρό  στο μισό.
  • Προσθέτουμε την πατάτα, το φύλλο δάφνης, το νερό, το ζωμό και την τομάτα κονκασέ. Ανακατεύουμε με τη ξύλινη κουτάλα, καπακώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και η πατάτα.
  • Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και χωρίζουμε τα φύλλα του θυμαριού από τα κλαδάκια.
  • Αφού περάσουν τα 30 λεπτά ρίχνουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι τα ζυμαρικά να μαγειρευτούν al dente ενώ ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τη ξύλινη κουτάλα.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, τον μαϊντανό, τα φύλλα θυμαριού αλάτι και πιπέρι.
  • Σερβίρουμε με παρμεζάνα τριμμένη.

akispetretzikis.com