H φράση «μέτρον άριστον» βρίσκει την εφαρμογή της και στην περίπτωση των υγιεινών τροφών. Θα πρέπει πάντοτε να έχετε στο μυαλό σας πως ακόμη και τα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για το σώμα και την υγεία σας συνολικά, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα όταν οδηγήστε σε υπερβολική κατανάλωση.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε επίσης είναι οι συνδυασμοί τροφών. Σε κάποιες περιπτώσεις, είτε δεν θα πάρετε τα καλά συστατικά, είτε θα σας κάνουν κακό!

Καστανό ρύζι

Είναι σίγουρα πιο υγιεινό από το λευκό και ανήκει στην οικογένεια των υδατανθράκων, που είναι απαραίτητοι για καλή υγεία. Το ρύζι όμως έχει την ιδιότητα να απορροφά το αρσενικό που υπάρχει στο έδαφος και το νερό. Ειδικά το καστανό ρύζι έχει την τάση να απορροφά περισσότερα βαρέα μέταλλα από τους άλλους τύπους ρυζιού.

Τόνος σε κονσέρβα

Ο τόνος παρέχει πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει όμως και υψηλά ποσοστό υδραργύρου, ένα βαρύ μέταλλο που μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο των εμβρύων και των μικρών παιδιών.

Σπανάκι και παντζάρια

Πρόκειται για δύο πολύ θρεπτικά λαχανικά, τα οποία όμως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε οξαλικά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα οξαλικά δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες διαταραχές που απαιτούν τον περιορισμό τους. Μια από αυτές είναι οι πέτρες στα νεφρά. Ένα μεγάλο ποσοστό των λίθων των νεφρών είναι πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Τα πανζάρια όπως και το σπανάκι, λοιπόν, σε υπερκατανάλωση, θέλουν προσοχή.

foodmaniacs.gr-runnfun.gr