Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν ζεσταίνουμε, αλλά μαγειρεύουμε, στον φούρνο μικροκυμάτων! Η αλήθεια είναι πως η χρήση του στην χώρα μας περιορίζεται στο ζέσταμα.

Κι όμως, υπάρχουν φαγητά τα οποία μπορούν να γίνουν εξίσου απολαυστικά αν μαγειρευτούν εξ’ ολοκλήρου στον φούρνο μικροκυμάτων, με μία μόνο διαφορά: Θα γίνουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αν τα μαγειρεύαμε με τον συμβατικό τρόπο!

Για να το επιβεβαιώσω, αποφάσισα να πειραματιστώ με διάφορες συνταγές και να επιλέξω τις αγαπημένες μου – εκείνες, δηλαδή, τις οποίες στο τέλος θα μοιραζόμουν μαζί σας. Και κατέληξα στις εξής τρεις:

Γρήγορο Mac ‘n’ CheeseΓρήγορο Mac 'n' Cheese από τον Άκη Πετρετζίκη

ΛουκούμιαΛουκούμια από τον Άκη Πετρετζίκη

Mug CakeMug Cake από τον Άκη Πετρετζίκη

Προτού μπείτε κι εσείς στην κουζίνα για να τις δημιουργήσετε, όμως, καλό θα ήταν να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα για την ασφαλή χρήση του φούρνου μικροκυμάτων – πράγματα τα οποία αφορούν τόσο τη μαγειρική, όσο και το ζέσταμα. Ποια είναι αυτά; Έχουμε και λέμε…

  • Όταν βάζουμε ένα φαγητό να ζεσταθεί στον φούρνο μικροκυμάτων, καλό θα ήταν προηγουμένως να το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Έτσι, θα ζεσταθεί ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία.
  • Έχετε πάντα στο νου σας ότι το εξωτερικό μέρος περιμετρικά του πιάτου ζεσταίνεται περισσότερο, σε σχέση με το κέντρο του (κάτι το οποίο, φυσικά, ισχύει και για το περιεχόμενό του). Τι σημαίνει αυτό; Πως αν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια, φροντίζουμε να τα βάζουμε στην άκρη του πιάτου και στο κέντρο αφήνουμε τα μικρότερα.
  • Τα μεταλλικά σκεύη ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ στον φούρνο μικροκυμάτων (ναι, ακόμα κι εκείνα τα οποία μπορεί να έχουν επάνω τους μία μικρή μεταλλική λεπτομέρεια). Μπορούμε να πούμε «ναι» στα κεραμικά και στα ειδικά πλαστικά σκεύη, προτιμούμε, όμως, πάντα τα γυάλινα!
  • Θέλετε να μαγειρέψετε λαχανικά στον φούρνο μικροκυμάτων; Κανένα πρόβλημα! Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικά σκεύη τα οποία κλείνουν αεροστεγώς, αλλά διαθέτουν μικρές τρύπες ούτως ώστε να μπορεί να φύγει ο ατμός, όσο μαγειρεύεται το φαγητό μας. Τώρα, αν έχουμε στο μυαλό μας να μαγειρέψουμε κάτι πιο «δύσκολο» όπως π.χ. μια ολόκληρη πατάτα, απλά φροντίζουμε να δημιουργήσουμε αρκετές τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνειά της ούτως ώστε να μπορέσει να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Ζεσταίνουμε κάποιο υγρό; Τότε, καλύτερα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία σε… δόσεις, ούτως ώστε να μην υπερθερμανθεί. Το ίδιο κάνουμε κι όταν θέλουμε π.χ. να λιώσουμε λίγη κουβερτούρα για ένα γλυκό το οποίο θέλουμε να ετοιμάσουμε: Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τη βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ (το οποίο σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη) στον φούρνο μικροκυμάτων στην αρχή για 30΄, τσεκάρουμε και –αν χρειαστεί–επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να λιώσει η σοκολάτα μας.
  • Τέλος, δεν επιχειρούμε να μαγειρέψουμε ολόκληρα αβγά (με το κέλυφος) στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί, κατά πάσα πιθανότητα, θα σκάσουν.

Έχοντας όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας και ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης του μοντέλου που έχουμε επιλέξει, μπορούμε να καταπιαστούμε με τις καινούργιες μας συνταγές και να πειραματιστούμε ούτως ώστε να ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερες!

akispetretzikis.com