Συστατικά
  • 400 γρ. καρότα, καθαρισμένα
  • 500 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη
  • 1 φινόκιο
  • 400 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
  • 400 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες
  • 700 γρ. κολοκύθα χωρίς φλούδα και σπόρια
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα ταχινιού

  • 100 γρ. ταχίνι
  • 60 γρ. νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα Πέστο

  • 50 γρ. βασιλικό φρέσκο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 20 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. κάσιους
  • 6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγο λεμόνι χυμό προαιρετικά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. σάλτσα πέστο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Eκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Κόβουμε τα καρότα στα 4 κατά μήκος.
  • Κόβουμε τη σελινόριζα και το φινόκιο σε λεπτές φέτες πάχους 1/2 εκ.
  • Κόβουμε τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες και την κολοκύθα σε κύβους 2 εκ.
  • Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Ρίχνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα
  • λαχανικά.
  • Για τη σάλτσα Πέστo
  • Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από την παρμεζάνα, στο μούλτι και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει πολτός όλο το μείγμα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  • Ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι και το συμπληρώνουμε.
  • Για τη σάλτσα με ταχίνι
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, το νερό, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά μεταξύ τους.
  • Βάζουμε τα λαχανικά σε μια πιατέλα και ραντίζουμε με την σάλτσα ταχινιού, την σάλτσα πέστο και ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

 

 

 

akispetretzikis.com