Συστατικά
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κλ. σέλερι
  • 400 γρ. μπρόκολο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κύβο λαχανικών
  • ½ ματσάκι δυόσμο

Για το σερβίρισμα

  • 4 μπουκετάκια μπρόκολο
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ γάλα καρύδας
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
Εκτέλεση
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  • Αφαιρούμε τις ίνες από το σέλερι και το κόβουμε σε κομμάτια.
  • Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια. Κρατάμε 4 μικρά μπουκετάκια στην άκρη σε ένα μπολ.
  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ξύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπουκετάκια (εκτός από τα 4 μπουκετάκια), το νερό, το φύλλο δάφνης και τον ζωμό .
  • Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15- 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
  • Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τα υλικά της κατσαρόλας μαζί με τα φύλλα δυόσμου (κρατώντας λίγα φύλλα για το σερβίρισμα) μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μία λεία σούπα.
  • Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα και τοποθετούμε μέσα ένα άδειο αντικολλητικό ταψί να κάψει καλά.
  • Βάζουμε τα μπουκετάκια σε ένα μπολ μαζί με 1 κ.σ ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
  • Όταν ο φούρνος έχει κάψει, ανοίγουμε γρήγορα την πόρτα και αφαιρούμε το ταψί και κατευθείαν τοποθετούμε τα κομμάτια του μπρόκολου μέσα στο ταψί (αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα για να μη πέσει η θερμοκρασία από τον φούρνο και το ταψί).
  • Κλείνουμε την πόρτα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το μπρόκολο.
  • Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ μαζί με το μπούκοβο, το γάλα καρύδας και τα μπουκετάκια μπρόκολο.

akispetretzikis.com