Συστατικά

Για τη βάση-ζύμη

  • 270 γρ. βούτυρο πολύ παγωμένο+ έξτρα για το σκεύος
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κ.γ εκχύλισμα  βανίλιας
  • ½ κ.σ. κανέλα σκόνη

Για την κρέμα πατισερί

  • 1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 270 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 6 κρόκους
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 μήλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ. γ. κανέλα
Εκτέλεση

Για τη βάση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ή στο μίξερ με το φτερό και τα χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
  • Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 20×30 εκ., το βουτυρώνουμε και απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας ώστε να καλύψει την επιφάνεια του σκεύους.
  • Το ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

Για την κρέμα πατισερί

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 700 γρ. από το γάλα, τον λοβό βανίλιας, και τους σπόρους αφού τους έχουμε αφαιρέσει από το λοβό με ένα μαχαιράκι.
  • Προσθέτουμε όλη τη ζάχαρη αλλά δεν ανακατεύουμε. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει μία βράση.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ, τους κρόκους, τα υπόλοιπα 300 γρ. από το γάλα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά για να μην κάνει γρομπαλάκια.
  • Όταν βράσει το γάλα, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μέσα το μείγμα από το μπολ.
  • Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον λοβό και με το σύρμα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  • Ανακατεύουμε καλά συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσπαθούμε να “ψήσουμε” την κρέμα μιας και το κορν φλάουρ πρέπει να ψηθεί για να “εξαφανιστεί” η γεύση του. Αυτό μπορεί να πάρει και δέκα λεπτά μαγειρέματος σε πολύ σιγανή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα.
  • Τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Όταν είναι έτοιμη, την απλώνουμε πάνω από την ψημένη βάση μας.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε πάνω από την πατισερί.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
  • Βάζουμε στο γκριλ για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη σερβίρουμε ζεστή.

akispetretzikis.com