Δεν έχεις νοσταλγήσει εκείνη τη φανταστική σάλτσα ντομάτας που έφτιαχνε η γιαγιά σου; Ξέρεις, αυτή που όταν έφυγες για σπουδές φρόντιζε να σου στέλνει σε δεματάκι για να έχεις πάντα σπιτικό ντοματοπολτό στο σπίτι και να φτιάχνεις κι εσύ τις δικές σου λαχταριστές μακαρονάδες! Ε, λοιπόν, μάλλον ήρθε η ώρα να μάθεις και μόνη σου να φτιάχνεις τον πιο νόστιμο και υγιεινό ντοματοχυμό στο σπίτι, ώστε να έχεις ανά πάσα στιγμή τα πιο αγνά υλικά για τις (ενήλικες πλέον) συνταγές σου!

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, δεν απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια από την πλευρά σου και είναι σίγουρα πως αν αφιερώσεις λίγη ώρα για να παρασκευάσεις το δικό σου ντοματοπολτό, θα σε… ανταμείψει με τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά του για έως και έναν ολόκληρο χρόνο!

Δες, λοιπόν, παρακάτω τι πρέπει να κάνεις για να έχεις πάντα λαχταριστή, σπιτική σάλτσα ντομάτας!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 6 kg ώριμες ντομάτες
  • 1/2 φλ. χυμός λεμονιού ή ξύδι
  • 2 κ. γλυκού αλάτι
  • ..και τι θα πρέπει να κάνεις:
    • Ζέστανε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό σε δυνατή φωτιά και γέμισε ένα μεγάλο μπολ με πάγο και νερό.
    • Κόψε τα κοτσάνια από τις ντομάτες και το σκληρό κεντρικό κομμάτι τους με προσοχή και χάραξε ένα “X” στην κάτω πλευρά τους.
    • Δουλεύοντας σε δόσεις, ρίξε τις ντομάτες στο νερό που βράζει και άφησέ τες να βράσουν για περίπου μισό λεπτό, μέχρι να αρχίσει να τσλακώνεται το δέρμα τους.
    • Βγάλε τις ντομάτες από την κατσαρόλα, βύθισέ τες στο μπολ με τον πάγο και επανάλαβε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες ντομάτες, μεταφέροντας όσες κρυώνουν από τον πάγο σε ένα άδειο μπολ.
    • Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαίρεσε προσεκτικά τις φλούδες από τις ντομάτες και πρόσθεσέ τες στο μπλέντερ, χτυπώντας τες μέχρι να γίνουν πουρές.
    • Βάλε τις λιωμένες ντομάτες σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ τες να σιγοβράσουν για μισή με μία ώρα, ανακατεύοντας τακτικά.
    • Μόλις τελειώσεις το βράσιμο πρόσθεσε στο μείγμα το αλάτι και το χυμό λεμονιού ή το ξύδι.
    • Μοίρασε τη σάλτσα σε βρασμένα και αποστειρωμένα βαζάκια, κλείσε δυνατά με τα αποστειρωμένα καπάκια τους και τοποθέτησέ τα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για περίπου 30 λεπτά.
    • Διατήρησέ τα είτε σε ξηρό και σκιερό μέρος, είτε ακόμη και στο ψυγείο.