Συστατικά
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες ακαθάριστες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
  • 300 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
  • 250 γρ. τραχανάς γλυκός
  • ½ κ.γ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
  • 800 γρ. νερό βραστό
  • 1 κύβο κότας
  • 200 γρ. τοματίνια
  • 200 γρ. μύδια με κέλυφος καθαρισμένα
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 φρ. κρεμμυδάκια
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 100 γρ. αρακάς

Για το σερβίρισμα

  • πιπέρι
  • φέτες από λεμόνι
  • 100 γρ. ξερή μυζήθρα
Εκτέλεση
  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι πάνω στην φωτιά.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες με το κέλυφος.
  • Βγάζουμε τις γαρίδες από την φωτιά, αφήνουμε στην άκρη και τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το καρότο σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι.
  • Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το λουκάνικο σε κυβάκια.
  • Βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε με μία κουτάλα και σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο κοζάνης, το νερό  και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον κύβο κότας και ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα μύδια. Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάμε.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, βασιλικό, και ξύσμα από 2 λεμόνια. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Όταν ανοίξουν τα μύδια αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι, πιπέρι, αλάτι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και τον αρακά.
  • Προσθέτουμε το μισό από το μείγμα μυρωδικών και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με το υπόλοιπο μείγμα μυρωδικών, φρέσκο πιπέρι, φέτες από λεμόνι και τη μυζήθρα τριμμένη.

akispetretzikis.com