Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γρ. φρέσκα μύδια
  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κοφτές κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 φλ. ζεστό ζωμό ψαριού
  • ½ φλ. λευκό, ξηρό κρασί
  • 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και ξεφλουδισμένες
  • 2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένετε τα μύδια με μπόλικο νερό και τα τρίβετε με ένα βουρτσάκι να φύγουν τα χνούδια τους. Πετάτε όσα είναι ανοιχτά ή δεν κλείνουν αμέσως όταν τα χτυπήσετε ελαφρά. Σοτάρετε τις 2 σκελίδες σκόρδου σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτετε το κρασί και 1/4 φλ. νερό. Όταν κοχλάσουν, ρίχνετε μέσα τα μύδια. Τα σκεπάζετε, τα αφήνετε να αχνιστούν και να ανοίξουν, για 3 περίπου λεπτά, τινάζοντας μια-δυο φορές την κλειστή κατσαρόλα για να έρθουν τα πάνω κάτω. Έπειτα τα σουρώνετε, πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν και περνάτε το ζωμό τους από ψιλό σουρωτήρι. Πετάτε τα σκόρδα και βγάζετε τα μύδια από τα όστρακα τους.

Σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος σοτάρετε σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, τις υπόλοιπες 2 σκελίδες σκόρδου και το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρείτε τα σκόρδα, ρίχνετε μέσα το ρύζι και το ανακατεύετε καλά παντού για να ζεσταθεί, για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτετε το ζεστό ζωμό τον μυδιών και ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζετε το βράσιμο προσθέτοντας με μια κουτάλα ζεστό ζωμό ψαριού, περιμένοντας να απορροφηθεί πριν προσθέσετε άλλο, ανακατεύοντας συχνά. Σε 20 περίπου λεπτά, το ρύζι θα έχει μαλακώσει.

Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε μέσα τα καθαρισμένα μύδια για να ζεσταθούν και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέσα το βούτυρο. Αφήνετε το ριζότο να «ξεκουραστεί» για 2-3 λεπτά. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε.

diatrofi.gr