Για την βάση θα χρειαστείτε:

  • 1 ‏φύλλο έτοιμο φύλλο σφολιάτα

Για την κρέμα παρφέ σοκολάτα θα χρειαστείτε:

  • 4 ‏κρόκους
  • 125 γραμ. ‏ζάχαρη
  • 100 γραμ. ‏γάλα
  • 150 γραμ. ‏σοκολάτα ψιλοκομμένη 70% περιεκτικότητα σε κακάο
  • 2 πρέζες ‏αλάτι
  • 200 γραμ. ‏κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ κρύα

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια θα χρειαστείτε:

  • 500 γραμ. ‏γάλα
  • 4 ‏κρόκους
  • 125 γραμ. ‏ζάχαρη
  • 35 γραμ. ‏κορν φλάουρ
  • 35 γραμ. ‏αλεύρι
  • 1 μπαστούνι ‏βανίλιας ή μια βανίλια

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάτε το μιλφέιγ με κρέμα σοκολάτα βανίλια, στρώνοντας πρώτα λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα. Απλώνετε επάνω το ένα φύλλο σφολιάτα.
  2. Με πιρούνι την τρυπάτε παντού και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC, στον αέρα, για 10′-15′ να φουσκώσει ελαφρά.
  3. Βγάζετε τη σφολιάτα από το φούρνο και την αναποδογυρίζετε με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Με χοντρά γάντια κουζίνας στα χέρια και με προσοχή γιατί ο ατμός που βγαίνει καίει πολύ, πατάτε καλά τη σφολιάτα σε όλη της την επιφάνεια να ξεφουσκώσει, αφαιρείτε και πετάτε την λαδόκολλα.
  4. Χαμηλώνετε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 20΄ μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.
  5. Μόλις ψηθεί την αχνίζετε με λίγη άχνη και την αφήνετε για λίγα λεπτά σε δυνατό φούρνο να γυαλίσει. Την αφήνετε να κρυώσει καλά.
  6. Με κοφτερό μαχαίρι χωρίζετε τη σφολιάτα σε 3 κομμάτια. Ετοιμάζετε το μιλφέιγ την ώρα που θα το σερβίρετε, ποτέ νωρίτερα για να διατηρείται αφράτο και φυλλωτό.
  7. Βάζετε λίγη κρέμα σε πιατέλα για να στερεωθεί το μιλφέιγ. Απλώνετε το ένα κομμάτι σφολιάτα. Γεμίζετε εναλλάξ με τα δυο κορνέ με τις δυο κρέμες. Σκεπάζετε με το άλλο φύλλο ψημένη σφολιάτα  κι επαναλαμβάνετε.
  8. Αχνίζετε με μπόλικη άχνη και σερβίρετε αμέσως.

Για την κρέμα παρφέ σοκολάτα

  1. Χτυπάτε σε μπολ τους κρόκους με την ζάχαρη και το αλάτι με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν.
  2. Ζεσταίνετε το γάλα σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σταδιακά το ρίχνετε στα αβγά ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
  3. Ανακατεύετε καλά να αραιώσει το μείγμα.
  4. Το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πυκνώσει η κρέμα.
  5. Αν έχετε θερμόμετρο πρέπει να φτάσει τους 80ºC, αλλιώς πρέπει να αφήνει παχύ στρώμα στην ράχη της κουτάλας. Δεν πρέπει να πάρει βράση.
  6. Βάζετε σε μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Περιχύνετε με την κρέμα αβγών.
  7. Ανακατεύετε με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει τελείως. Αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ σε παχύρρευστη μορφή.
  8. Σαν γιαούρτι να είναι η σύσταση της. Την προσθέτετε στη σοκολάτα κι απαλά ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί η κρέμα παρφέ σοκολάτα.
  9. Τη βάζετε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια

  1. Βάζετε το γάλα με την μισή ζάχαρη σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
  2. Σχίζετε κατά μήκος την βανίλια και αφαιρείτε τον καρπό της. Την προσθέτετε στο γάλα.
  3. Σε μπολ βάζετε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάτε με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν.
  4. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και το αλεύρι. Αραιώνετε το μείγμα αβγών με λίγο ζεστό γάλα.
  5. Όλο μαζί το ρίχνετε  στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα.
  6. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με σύρμα αφήνετε την κρέμα να πυκνώσει. μόλις δέσει αποσύρετε.
  7. Στρώνετε μεμβράνη σε ρηχό ταψάκι και αδειάζετε την κρέμα. Ακουμπάτε σε όλη την επιφάνεια της μεμβράνη που εφάπτεται κι αφήνετε να κρυώσει καλά. Παγώνετε  στο ψυγείο.
  8. Λίγο πριν την χρησιμοποιήσετε  την αφρατεύετε χτυπώντας την με μίξερ χειρός ή σύρμα.

argiro – foodmaniacs.gr