Ποιά ροφήματα ταιριάζουν στη δίαιτά σου; Μάθε γι’ αυτά με τις συμβουλές της Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.

Όλα τα τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή, ειδικά  όταν αυτή συνδυάζεται με ένα δραστήριο τρόπο ζωής, αφού κανένα τρόφιμο ή ρόφημα δεν μπορεί να μας «παχύνει»  ή να μας «αδυνατίσει» από μόνο του.

Αν, ωστόσο, επιλέξετε να κάνετε  «οικονομία» στις θερμίδες, επειδή π.χ. θέλετε να μειώσετε το βάρος σας, μπορείτε να το πετύχετε, μεταξύ άλλων, επιλέγοντας ροφήματα χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων.

Η επιστήμη συνηγορεί…

Επιστημονικές έρευνες έχουν ήδη υπογραμμίσει τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα ροφήματα χαμηλών και μηδενικών θερμίδων στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα η ομάδα του καθηγητή J. Hill, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα καλά σχεδιασμένης επιστημονικής μελέτης (1) η οποία κατέληξε ότι, τα άτομα που κατανάλωναν ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, παράλληλα με νερό, έχασαν μέσα σε διάστημα 12 εβδομάδων  44%  περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν μόνο νερό στο ίδιο χρονικό διάστημα, στα πλαίσια ενός οργανωμένου προγράμματος διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, τα ροφήματα χαμηλών και μηδενικών θερμίδων μπορούν να συμβάλλουν και στη διατήρηση της απώλειας βάρους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Ελέγχου Βάρους των ΗΠΑ, τα άτομα που κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους για μακρύ χρονικό διάστημα έπιναν τρεις φορές περισσότερο ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων), συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν χάσει ποτέ τους βάρος (2).

Έξυπνες λύσεις για «light» ροφήματα…

Αν έχετε χρόνο και διάθεση μπορείτε και εσείς να ακολουθήσετε την νέα μόδα των «mocktails».

Πρόκειται για cocktails χωρίς αλκοόλ για όσους θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορείτε να συνδυάσετε ένα αναψυκτικό χαμηλών θερμίδων με αλλά ροφήματα χαμηλών θερμίδων όπως το παγωμένο τσάι, ο χυμός από lime, ο χυμός ανανά, ή με κομμάτια φρούτων όπως το ροδάκινο ή το μάνγκο!

Αν πάλι αν θέλετε κάτι πιο «καθημερινό», αλλά επίσης απολαυστικό, τότε μπορείτε να εμπιστευθείτε τις …σταθερές αξίες όπως τα αναψυκτικά τύπου light ή zero, το έτοιμο τσάι χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων, αλλά και τα πιο «παραδοσιακά» ζεστά ή κρύα ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι και τα λοιπά αφεψήματα (μέντα, φασκόμηλο, χαμομήλι), τα οποία μπορείτε να γλυκάνετε προσθέτοντας γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

Και στη δίαιτα, λοιπόν, μπορείτε να απολαύσετε μια πληθώρα από απολαυστικά ροφήματα με λίγες έως και μηδενικές θερμίδες. Στην υγειά σας!