Οι βασικές δράσεις της βιταμίνης Α εστιάζονται στη λειτουργία της όρασης, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στην αντιοξειδωτική της συμπεριφορά (μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος).

Οι κύριες πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα μπιζέλια, οι γλυκοπατάτες, το βούτυρο, τα αβγά, τα βερίκοκα, τα μάνγκο.

Συνιστώμενη και μέγιστη ανεκτή ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α

Σε μg/ημέρα

Βρέφη

< 6 μηνών: 400 / μέγιστο 600

7 – 12 μηνών: 500 / μέγιστο 600

Παιδιά

1 – 3 ετών: 300 / μέγιστο 600

4 – 8 ετών: 400 / μέγιστο 900

Άντρες

9 – 13 ετών: 600 / μέγιστο 1.700

14 – 18 ετών: 900 / μέγιστο 2.800

19 – 30 ετών: 900 / μέγιστο 3.000

31 – 50 ετών: 900 / μέγιστο 3.000

51 – 70 ετών: 900 / μέγιστο 3.000

70 ετών: 900 / μέγιστο 3.000

Γυναίκες

9 – 13 ετών: 600 / μέγιστο 1.700

14 – 18 ετών: 700 / μέγιστο 2.800

19 – 30 ετών: 700 / μέγιστο 3.000

31 – 50 ετών: 700 / μέγιστο 3.000

51 – 70 ετών: 700 / μέγιστο 3.000

70 ετών: 700 / μέγιστο 3.000

Εγκυμονούσες

14 – 18 ετών: 750 / μέγιστο 2.800

19 – 30 ετών: 770 / μέγιστο 3.000

31 – 50 ετών: 770 / μέγιστο 3.000

Γαλουχία

14 – 18 ετών: 1.200 / μέγιστο 2.800

19 – 30 ετών: 1.300 / μέγιστο 3.000

31 – 50 ετών: 1.300 / μέγιστο 3.000

USDA – clickatlife.gr