Για την τυροκαυτερή θα χρειαστείτε

  • 3 κουτ. σούπας ‏ελαιόλαδο
  • 4 – 5 ‏φρέσκες καυτερές πιπερίτσες της αρεσκείας μας, πράσινες ή κόκκινες, κομμένες κατά μήκος στη μέση, χωρίς τα κοτσανάκια τους (αφαιρούμε όσα σπόρια θέλουμε)
  • 500 γρ. ‏φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια και σκληρή, σε κυβάκια
  • 250 γρ. ‏κατίκι (ή τσαλαφούτι)
  • 2 κουτ. σούπας ‏στραγγιστό γιαούρτι, πρόβειο ή αγελαδινό
  • 1 σκελίδα ‏σκόρδου (αν θέλουμε)
  • 1 ‏μικρό αγγουράκι, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε πολύ μικρά καρέ

Για τις πιπεριές θα χρειαστείτε

  • 12 ‏πιπεριές Φλωρίνης ή κέρατο ή συνδυασμός των δύο, όσο γίνεται όμοιου μεγέθους

Εκτέλεση

Τυροκαυτερή

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις καυτερές πιπερίτσες για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  3. Ρίχνετε στο μπλέντερ τις πιπερίτσες με το λάδι του τηγανιού και προσθέτετε τα τυριά, το γιαούρτι και το σκόρδο λιωμένο (αν το βάλετε).
  4. Πολτοποιείτε τα υλικά για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να λιώσουν καλά και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  5. Μεταφέρετε την τυροκαυτερή σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κομμένο αγγουράκι, ανακατεύουμε, σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
  6. Διατηρείται στο ψυγείο έως 15 ημέρες, σε καλά κλεισμένο δοχείο.

Γεμιστές πιπεριές

  1. Προθερμαίνετε το γκριλ σε δυνατή θερμοκρασία.
  2. Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις πιπεριές.
  3. Κόβετε ένα «καπάκι» από την καθεμία, από την πλευρά του κοτσανιού, και από το άνοιγμα αφαιρείτε τα σπόρια.
  4. Στρώνετε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας στη σχάρα του φούρνου, την οποία τοποθετείτε σε ένα από τα μεσαία ράφια, και αραδιάζετε εκεί τις πιπεριές, σε μονή στρώση.
  5. Τις ψήνετε για 30 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια-δυο φορές, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη μαυρίσει η φλούδα τους.
  6. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
  7. Μετά τις γεμίζετε με ένα κορνέ (ή με ένα μικρό κουταλάκι, αλλά με περισσότερο κόπο) με την τυροκαυτερή και τις βάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα.
  8. Τις σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύες.

foodmaniacs.gr