Συστατικά
  • 1 κύβος κοτόπουλο
  • 3 σκ. σκόρδο (1 σκ. + 2 σκ.)
  • 60 γρ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 2 κ.σ. + 2 κ.σ.)
  • 2 κ.σ. εστραγκόν ή θυμάρι, ξερό (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • πιπέρι
  • 250 γρ. ψωμί τοστ
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • αλάτι
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 αυγό
  • 5 αυγά, βρασμένα
  • αλεύρι ,για το ράντισμα
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τον κύβο, 1 σκ. σκόρδο, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί ο κύβος και το σκόρδο.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε 1 κ.σ. εστραγκόν, την πάπρικα, το πιπέρι, το ψωμί και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν.
  • Ρίχνουμε το αρωματικό μας ψωμί  σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
  • Παράλληλα καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις 2 σκ. σκόρδο.
  • Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μαζί με το υπόλοιπο εστραγκόν, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε ίσα ίσα να γίνουν μικρά κομματάκια (δεν θέλουμε να λιώσουν).
  • Σε ένα τηγανάκι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μείγμα των λαχανικών για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3 του αρχικού. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε ακόμα πιο συμπυκνωμένη τη γεύση τους
  • Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να φτάσει κοντά στη θερμοκρασία δωματίου (θα βοηθήσει αν μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ).
  • Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα λαχανικά μας, την φρυγανιά (αρωματικό ψωμί), τον κιμά, το αυγό, αλάτι και πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τον κιμά για περίπου 3-4 λεπτά.
  • Στρώνουμε το ½ του κιμά μας σε μία φόρμα 30*10 εκ.
  • Ραντίζουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι για να μπορέσουν να κολλήσουν με τον κιμά και να μη γίνουν θρύψαλα όταν κόψουμε το ρολό και τα τοποθετούμε στη μέση της φόρμας.
  • Με προσοχή προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα του κιμά πάνω και γύρω από τα αυγά ώστε να μην σπάσουν τα αυγά και πιέζουμε καλά με τα χέρια ώστε να αποφύγουμε να μείνουν κενά μέσα στο ρολό.
  • Ψήνουμε στον φούρνο στους 180° C στον αέρα για 50 λεπτά.
  • Το ξεφορμάρουμε – αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψί (25*35 εκ.) και με ένα πινέλο αλείφουμε με την secret sauce το ρολό για να το γλασάρουμε.
  • Βάζουμε για 15-20 λεπτά στο φούρνο στους 200° C στον αέρα για να καραμελώσει και να ξεροψηθεί και από τις υπόλοιπες πλευρές.
  • Αφού ψηθεί κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε με τον πουρέ γλυκοπατάτας και την secret sauce.

Για το σερβίρισμα

  • secret sauce
Συστατικά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 180 ml νερό
  • 270 ml χυμό ανανά
  • 100 ml σάλτσα τεριγιάκι
  • 35 ml Jack Daniels
  • xυμό από 1 λεμόνι
  • ½  κ.γ. μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση
  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν, περίπου 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Στην συνέχεια, ρίχνουμε το νερό, τον χυμό ανανά και την σάλτσα τεριγιάκη. Αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι το μείγμα να βράσει και να μείνει η μισή ποσότητα στο τηγάνι.
  • Τέλος, προσθέτουμε το Jack Daniels, τον χυμό λεμονιού, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε στη φωτιά για 10- 15 λεπτά μέχρι να γίνει η σάλτσα μας σαν ένα παχύρρευστο σιρόπι.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
  • πουρές γλυκοπατάτας
Συστατικά
  • 3 γλυκοπατάτες (περίπου 3 κιλά), πολύ καλά πλυμένες
  • 100 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
  • 40 γρ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • κομματάκια βούτυρο
  • σιρόπι σφενδάμου
  • φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις 3 γλυκοπατάτες από όλες τις μεριές.
  • Τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τις καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Βάζουμε το ταψάκι μέσα στον φούρνο για περίπου 1 με 1 ½ ώρα ανάλογα το μέγεθός τους.
  • Αφού ψηθούν, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις γλυκοπατάτες από το ταψάκι μας.
  • Όσο είναι ακόμα ζεστές, τις κόβουμε στην μέση και με ένα κουτάλι βγάζουμε όλη την σάρκα.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ την σάρκα και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες γλυκοπατάτες.
  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε μέσα την σάρκα από τις γλυκοπατάτες, το σιρόπι σφενδάμου, το αλάτι, το πιπέρι και το γρ. βούτυρο.
  • Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν οι γλυκοπατάτες και να γίνει λείος ο πουρές μας.
  • Σερβίρουμε προσθέτοντας πάνω από τον ζεστό πουρέ μας κομματάκια βούτυρο, περιχύνουμε  με λίγο σιρόπι σφενδάμου και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμαράκι.
  • φρέσκο θυμάρι