Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 450 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 70 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 10 γρ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Για τα πεϊνιρλί

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • πιπέρι
  • 5 φέτες μπέικον, σε κομματάκια
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα
  • φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να δουλέψει η μαγιά.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια και το αλάτι.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-8 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι μας.
  • Αφαιρούμε από τον κάδο και μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ που έχουμε βάλει 1 κ.γ. λάδι.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Όταν είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι, βάζουμε πάνω το ζυμάρι μας.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια με την κάθε ζύμη. Ανοίγουμε με τον πλάστη τα μπαλάκια ελαφρά σε μικρές οβάλ λαγάνες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-210º C στον αέρα.

Για το πεϊνιρλί

  • Μοιράζουμε, πάνω στα οβάλ ζυμάρια, που έχουμε σχηματίσει, το βούτυρο (10 γρ. περίπου στο καθένα).
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε, μέχρι να δέσουν, την γραβιέρα, το τυρί κρέμα και το πιπέρι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε ότι μυρωδικό θέλουμε.
  • Μοιράζουμε το τυρί και το μπέικον, σε κάθε ζυμάρι, και απλώνουμε να πάει παντού.
  • Φτιάχνουμε βαρκούλες, σηκώνοντας τα πλάγια του ζυμαριού και διπλώνοντάς τα προς τα μέσα.
  • Τοποθετούμε σε δύο ταψάκια λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι.
  • Βάζουμε τα πεϊνιρλί μας στα ταψάκια (2 πεϊνιρλί στο ένα και 3 πεϊνιρλί στο άλλο).
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά (στο μισό του χρόνου τα αλλάζουμε μεταξύ τους θέση).
  • Σερβίρουμε αλείφοντας τα πλαϊνά της ζύμης με λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε αν θέλουμε λίγη φρέσκια ρίγανη.