Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φακ. ξερή μαγιά
  • 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 70 γρ. αλεύρι ολικής
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • λίγο σιμιγδάλι ψιλό για το άνοιγμα της ζύμης

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. πουρές κολοκύθας
  • 1 κ.γ. σπόροι από κύμινο
  • 100 γρ. μπλε τυρί (blue cheese)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σως γιαουρτιού

  • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 10 φύλλα φρέσκο βασιλικού ψιλοκομμένο
  • 10 φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50°C στον αέρα
  • Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Σε αυτό το σημείο αφήνουμε τη μαγιά να “δουλέψει” για ένα τέταρτο.
  • Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι γ.ο.χ. και το αλεύρι ολικής και τα χτυπάμε  με τον γάντζο για 4-5 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε την παρμεζάνα, το αλάτι και το βούτυρο (μαλακό ή λιωμένο) και χτυπάμε με μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
  • Μετά από 2-3 λεπτά, βάζουμε το ζυμάρι σε ένα μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μέσα στο φούρνο) 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ψιλό στον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι μας.
  • Το ζυμάρι θα γίνει λεπτό και θα πρέπει να πάρει ορθογώνιο σχήμα περίπου 40-50 εκ
  • Τοποθετούμε το ζυμάρι με την μεγάλη πλευρά προς τα εμάς.
  • Από πάνω ρίχνουμε τον πουρέ κολοκύθας και τον απλώνουμε στο ζυμάρι μας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού προσεκτικά.
  • Απλώνουμε παντού τον πουρέ προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι τις άκριες της ζύμης.
  • Αφήνουμε οπωσδήποτε λίγο κενό στην μεγάλη μεριά της ζύμης απέναντι από μας. Βρέχουμε με λίγο νερό την άκρη αυτή της ζύμης ώστε να κολλήσει στο τύλιγμα.
  • Πάνω από τον πουρέ σκορπίζουμε τους σπόρους από το κύμινο, το τυρί το οποίο έχουμε σπάσει σε κομμάτια με τα χέρια μας, το αλάτι και πιπέρι.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό.
  • Κόβουμε το ρολό μας σε 12 ισομεγέθη ρολάκια.
  • Σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί 25 x 35 εκ, στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τα ρολάκια μας.
  • Στο φούρνο, στους  50°C αφήνουμε να φουσκώσουν τα ρολάκια μας για 20 λεπτά.
  • Μετά τα 20 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνο μας, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 20 – 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα πάνω κάτω.

Για τη σως γιαουρτιού

  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε!

Πουρές κολοκύθας

Συστατικά
  • 1 κολοκύθα
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Για να κόψουμε την κολοκύθα, ξεκινάμε χαράσσοντας βαθιά ένα τετράγωνο, 2 εκ. γύρο απο το κοτσάνι .
  • Πιέζουμε το κοτσάνι να πέσει στο εσωτερικό της κολοκύθας.
  • Με το μαχαίρι κόβουμε την κολοκύθα μας στη μέση.
  • Καθαρίζουμε τις ίνες και τα σπόρια σκάβοντας επιφανειακά με ένα κουτάλι.
  • Έπειτα κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες.
  • Παίρνουμε 2 ταψιά μεγάλα και τοποθετούμε τις φέτες όρθιες (η φλούδα να ακουμπάει κάτω).
  • Προσθέτουμε μία κούπα νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το κάθε ταψί και ψήνουμε για 2- 2 ½ ώρες.
  • Αφαιρούμε απο το φούρνο και με ένα κουτάλι παίρνουμε την σάρκα και την βάζουμε σε ένα τουλπάνι πάνω από ένα μπολ. Πιέζουμε με τα χέρια μας να στραγγίξει καλά και να φύγουν όλα τα υγρά. Θέλουμε να μειωθεί ο όγκος της στο μισό. Χτυπάμε σε ένα μίξερ μέχρι να γίνει πουρές.
  • Χωρίζουμε τον πουρέ σε μερίδες και διατηρούμε καλά συσκευασμένες στην κατάψυξη για 3 μήνες ή στο ψυγείο για 3 ημέρες.
Tip
Καλό θα ήταν να βάλουμε τον πουρέ σε ένα τουλπάνι και να το αφήσουμε να στραγγίξει τα υγρά του μέσα σε ένα μπολ, στο ψυγείο για 1 ολόκληρη ημέρα.
Tip
Για πιο όμορφο αποτέλεσμα μπορούμε να βάλουμε το ρολό στο ψυγείο αφού το τυλίξουμε για μια ώρα ώστε να σφίξει και να μην τρέξει ο πουρές κατά το κόψιμο,
akispetretzikis.com