Δεν είναι ανάγκη να είμαστε vegan, δηλαδή να μην τρώμε προϊόντα ζωικής προέλευσης, για να απολαύσουμε ένα υγιεινό, σοκολατένιο σνακ όπως αυτό. Η βασική συνταγή του αγαπημένου μάγειρα Jamie Oliver σηκώνει και μπόλικο αυτοσχεδιασμό αφού μπορούμε να προσθέσουμε αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς της επιλογής μας.

ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΗΣ:

170 γρ. χουρμάδες

65 γρ. καρύδια πεκάν

75 γρ. κάσιους

3 κουτ. σουπ. σιρόπι σφενδάμου

2 κουτ. σουπ. κακάο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: 1 κουτ. σουπ. λάδι καρύδας, 3 κοφτές κουταλιές της σούπας κακάο, 3 κουτ. σουπ. σιρόπι σφενδάμου, 50 γρ. χουρμάδες, 40 γρ. καρύδια πεκάν ή κάσιους, 2 κουτ. σουπ. σπόροι chia  (Βλ.  πληροφορίες  για τους σπόρους chia  στο τέλος της συνταγής)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Μουλιάζουμε τους σπόρους chia σε ένα μπολ με 8 κουταλιές της σούπας νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε όλα τα υλικά βάσης σε μπλέντερ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν. Στρώνουμε το μείγμα σε ταψί έτσι ώστε να είναι περίπου 2 1/2 εκατοστά παχύ. Τοποθετούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί με τους σπόρους chia και το μεγαλύτερο μέρος του νερού, και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Δοκιμάζουμε και αν δεν μας φαίνεται αρκετά γλυκό, προσθέτουμε λίγο ακόμη σιρόπι σφενδάμου. Το σιρόπι αυτό μοιάζει  με παχύρρευστη κρέμα. Είναι φυσιολογικό. Το στρώνουμε πάνω από τη βάση μας και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα. Όταν παγώσει, κόβουμε σε μερίδες και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Διατηρούνται μέχρι και μία εβδομάδα – αν και μάλλον θα φαγωθούν πολύ νωρίτερα.