Υλικά

800γραμμ. φέτες καπνιστού σολομού

500γραμμ. Τυρί Philadelphia

¼ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο

2 κουταλιές της σούπας κάπαρη

Άνηθο και κάπαρη για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

1. Καλύπτουμε με μεμβράνη όλο το εσωτερικό μιας φόρμας για ψωμί , 10Χ20 εκατοστών, με βάθος 8 εκατοστών. Την μεμβράνη θα την αφήσουμε να εξέχει τουλάχιστον 6 εκατοστά έξω από την φόρμα, για να μπορέσουμε αργότερα να σκεπάσουμε τον σολομό.

2. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από τον σολομό.

3. Καλύπτουμε τον πάτο, τα τοιχώματα και έξω από τα τοιχώματα της φόρμας, με μια λεπτή στρώση σολομού. Απλώνουμε στο κάτω μέρος του σολομού, στον πάτο της φόρμας με μια σπάτουλα, ένα μέρος του μείγματος του τυριού και καλύπτουμε από πάνω, μόνον την επιφάνεια του τυριού, με μια δεύτερη λεπτή στρώση σολομού.

4. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και τελειώνουμε με τυρί. Διπλώνουμε επάνω του τον σολομό, που είχαμε αφήσει να εξέχει και τον καλύπτουμε με την μεμβράνη, που είχαμε αφήσει να κρέμεται.

5. Πατάμε ελαφριά με την παλάμη μας όλη την επιφάνεια, για να καθίσει καλά όλη η κατασκευή μας, μέσα στην φόρμα.

6. Βάζουμε την φόρμα με τον σολομό, για όλη την νύχτα στο ψυγείο, μέχρι να έρθει η ώρα να τον σερβίρουμε.

7. Ξεσκεπάζουμε τον σολομό και αναποδογυρίζουμε την φόρμα στην πιατέλα μας. Σιγά-σιγά αφαιρούμε την μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το μιλφέιγ σολομού, σε φέτες. Το στολίζουμε με κάπαρη και άνηθο και το συνοδεύουμε, με κριτσανιστή μπαγκέτα.